Tko bi to pomislio, ali izgleda da sirevi smanjuju tjelesnu težinu. Ovo je dobra vijest za sve ljubitelje mozzarelle, parmezana, emmentalera, fete, gaude i svih mogućih vrsta sira bez kojih ne možemo zamisliti sendvič, pizzu ili lazanje.
Nažalost, sir je dugo slovio kao masna, ne tako zdrava namirnica koju je bolje jesti u manjim količina, pogotovo ako je riječ o starim, odležanim sirevima, piše Independent.
Novo istraživanje pokazalo je upravo suprotno. Ljudi koji jedu puno sira su zdraviji, imaju manju razinu kolesterola u krvi, niži krvni tlak i vitkiji su, posebno u području struka.
Znanstvenici su proučavali utjecaj jedenja sira, jogurta, maslaca, vrhnja i mlijeka kod populacije od 18 do 90 godina starosti.
Posebno je zanimljiva činjenica da je istraživanje pokazalo kako sirevi sa smanjenom razinom masti zapravo povećavaju kolesterol i nezdravi su. Do sad se smatralo kako masniji sirevi doprinose povećanju kolesterola u krvi, ali se sada uspostavilo da nutrijenti koji se u njima nalaze zapravo čine upravo suprotno i smanjuju razinu lošeg kolesterola.
Zapravo nije problem u siru nego u načinu na koji ga jedemo, najčešće u kombinaciji s ugljikohidratima poput kruha, tijesta ili tjestenine.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.