Jogurt je dobar izvor vitamina i proteina, ali treba izbjegavati one zašećerene. Također provjerite deklaraciju jer nisu svi jednako bogati vrijednim tvarima.
Rizici visokog kolesterola
Iako je tijelu kolesterol potreban kako bi se gradile zdrave stanice, rizik povišenog kolesterola jest u taloženju naslaga masnoća na krvnim žilama. To može značajno podići rizik od kardiovaskularnih bolesti, piše ordinacija.
Prehrana, uz ostale čimbenike, važna komponenta koja određuje razinu kolesterola. Dok neke namirnice pomažu smanjiti ga, druge ga podižu. Jogurt je među dobrim izborima, no i tu treba biti oprezan.
Prema riječima nutricionistica Lyssie Lakatos i Tammy Lakatos Shames najbolji izbor je nemasni jogurt, bogat probioticima, koji sadrži malo šećera a puno proteina.
“Iako je jogurt kvalitetna namirica, sadrži li visoke količine šećera, dogodit će se isto kao da jedete slatkiše”, pojasnile su.
Prevelik unos šećera može imati utjecaja na upalne procese, što kolesterol čini još opasnijim. Kada je u pitanju odabir jogurta, nutricionistice savjetuju da birate proizvod koji ne sadrži zasićene masti, niti puno šećera. Važno je da u njemu ima dovoljno proteina i probiotika. Stoga izbjegavajte voćne jogurte s dodanim šećerima.
Koristi jogurta
Unošenjem jogurta u organizam unosimo kalcij koji signalizira izlučivanje manje hormona kortizola, što olakšava mršavljenje dok aminokiseline pomažu u sagorijevanju masnih naslaga.
Većina jogurta sadrži probiotike, dobre bakterije koje žive u probavnom traktu i pomažu u izbacivanju štetnih mikroorganizama iz tijela koji mogu uzrokovati upale.
Također je značajan izvor kalija, fosfora, riboflavina, joda, cinka, vitamina B5 te B12. Kalij iz jogurta (600mg kalija na 220g jogurta) pomaže u izbacivanju viška soli iz organizma, što smanjuje rizik od visokog tlaka.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!