Žitni žižak, znanstveno poznat kao Stegobium paniceum (Linnaeus), uobičajen je štetnik u smočnicama na kojeg trebate paziti jer uzrokuje štetu na raznim uskladištenim namirnicama, kao i na drugim materijalima.
Ovi dosadni insekti polažu svoja jaja u uskladištene proizvode, koja se zatim izlegnu i žive među hranom, brzo kontaminirajući proizvod hraneći se njime i ostavljajući iza sebe otpad.
Nažalost, ako ih pronađete u nekoj od svojih suhih namirnica, morat ćete provjeriti ostatak svoje smočnice kako biste bili sigurni da nema znakova zaraze.
Nakon što ste pronašli zaraženu hranu, cijelu kutiju ili posudu morate staviti u plastičnu vrećicu.
Ponekad se i preporučuje stavljanje proizvoda s nekoliko kukaca u zamrzivač na nekoliko dana ili u pećnicu na nekoliko sati kako bi se ubili odrasli i ličinke.
Ostatak zaliha u smočnici treba čuvati u izdržljivim staklenim, plastičnim ili metalnim posudama koje se čvrsto zatvaraju.
Ovo je jednostavan savjet za održavanje vaših kuhinjskih ormarića bez štetnika, jer kukci neće moći ući u te materijale.
Dok je sve izvađeno iz vaše smočnice, iskoristite priliku da očistite sve mrvice ili ostatke hrane na policama i podu te operete područje sapunom i vodom.
Ako su se žižci ugnijezdili u samu smočnicu, možda ćete morati koristiti insekticid označen kao siguran za skladištenje hrane, iako bi moglo biti bolje pozvati stručnjaka za kontrolu štetnika.
Nakon čišćenja, poprskajte insekticid u pukotine ili gdje god bi se kukci mogli skrivati. Prije nego što vratite zalihe u smočnicu, postavite foliju ili papir na police kako biste izbjegli kontakt s kemikalijama.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!