EFSA: Laksativi mogu povećati rizik od karcinoma

Znanost 25. sij 201809:08 > 09:08
Pixabay (ilustracija)

Dužnosnici Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) upozorili su na moguće zdravstvene probleme, među kojima povećani rizik od nekih vrsta karcinoma, povezane s dugotrajnim korištenjem laksativa kao što su sena i rabarbara.

Laksativi često sadrže hidroksiantracene, vrstu tvari koje se nalaze u korijenju, vanjskim listovim, sjemenu i kori biljaka kao što su aloj, rabarbara ili sena.

Dokazi iz studija provedenih na životinjama pokazuju da neke od tih tvari mogu prouzročiti karcinom crijeva, priopćila je EFSA ranije ovoga tjedna.

EFSA navodi da ne može odrediti sigurne dnevne doze, ali je ponovila svoju raniju preporuku da se laksativi ne koriste dugo te da se ne uzimaju velike doze.

Godine 2013. EFSA je otkrila da derivati hidroksiantracena u hrani mogu poboljšati funkciju crijeva, ali je upozorila da se ne smiju prekomjerno uzimati