Kraj muke s komarcima? Stiže zaštita koja ih gotovo pa potpuno odbija od kože

Znanost 08. lip 202319:24 0 komentara
komarac, komarci, ubod komaraca, insekt, buba, sprej protiv komaraca, sprej protiv ineskata, insekti
Pixabay/ilustracija

Izraelski znanstvenici su razvili novu vrstu "kemijske kamuflaže" koja bi trebala pomoći u borbi protiv komaraca.

Bilo bi sjajno kad bi stanovnici Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije uspjeli doći do tog novog izuma “od prirodnih komponentni” jer ih trenutno komarci uistinu ugrožavaju. Toliko ih je da ako se nađete na tom području samo 15 minuta bez ikakve zaštite, ugrist će vas do stotinu puta. Možda u narednim godinama tih problema neće biti.

Naime, znanstvenici s Hebrejskog sveučilišta u Izraelu tvrde da će njihov izum odvratiti 99 posto komaraca nakon što se nanese na kožu, prenosi Euronews.

“Prvo, to je mehanička zaštita od komaraca. Drugo, ovaj polimer celuloze djeluje kao kemijska kamuflaža”, objasnio je dr. Jonathan Bohbot, vodeći istraživač s Fakulteta za poljoprivredu, hranu i okoliš Hebrejskog sveučilišta pa dodao:

“Radi na način da sprečava miris koji privlači komarce, a zatim vrlo sporo otpušta naš sprej. Ukratko, tako se produljuje trajanje zaštite.”

Prema Bohbotu, tipični lokalni sprejevi i drugi proizvodi protiv komaraca koji se nanose na kožu djeluju da tako da sprečavaju ugrize komaraca. Ovaj sprej pak djeluje tako da prije svega sprečava komarce da se uopće približe “meti”.

Formula kojom se to postiglo jest kombinacija dviju prirodnih komponenti – indola, mirisne tvari koja se nalazi u cvijeću, i polimera zvanog celuloza.

Saznanja tima znanstvenika, objavljeni u časopisu PNAS Nexus još u travnju, izvijestili su o smanjenju napada komaraca na ljudsku kože za 80 posto kada je primijenjen tanki sloj nanokristala celuloze. Utvrđeno je i da pak kombinirani učinak nanokristala celuloze s indolom smanjuje polaganje jajašaca nakon izlaganja koži za 99,4 posto.

“Kombinacija ovog polimera i našeg spreja savršen je sustav osobne zaštite s dugotrajnim učinkom”, napomenuo je Bohbot.

Izraelci se nadaju da će u komercijalno prodaji sprej biti dostupan već iduće godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.