Biden podržao Izrael: Hamasov napad je čisto zlo

Svijet 10. lis 202321:33 0 komentara
Jim WATSON / AFP

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je Hamasov napad na Izrael "čistim zlom".

On je u obraćanju iz Bijele kuće, u prisustvu potpredsjednice Kamale Haris i državnog sekretara Anthonya Blinkena, kazao da je Hamas krvožedan, rekavši da najnoviji događaji podsjećaju na najgore zločine koje je počinila Islamska država, osudivši ih zbog ubojstva više od 1.000 civila, među kojima i 14 američkih građana, prenosi BBC.

“Hamas nije uz palestinski narod. On koristi Palestince kao ljudske štitove”, poručio je Biden i dodao da to, nažalost, za židovski narod, nije novo.

“Ovo je na površinu izbacilo bolne uspomene na antisemitizam u prošlom stoljeću”, kazao je Biden i ispričao nekoliko primjera užasnih stvari koje su se dogodile u toj regiji.

“Roditelji su zaklani jer su svojim tijelima pokušavali zaštititi djecu. Izveštaji govore o ubijenim bebama i silovanim ženama. Mi smo uz Izrael”, istaknuo je.

Naveo je i da će Izrael imati ono što je potrebno da odgovori na napad.

Biden je svoj kratki govor završio upozorenjem onima koji bi mogli pokušati iskoristiti konflikt, potvrđujuću podršku njegove nacije Izraelu.

“Nema sumnje. SAD čuvaju leđa Izraelu. Potrudit ćemo se da se židovska i demokratska država Izrael može braniti”, poručio je Biden.

Dodao je da za sve one koji razmišljaju o iskorištavanju ove situacije, ima samo jednu riječ: “Nemojte”.

Po završetku govora, nije odgovarao na pitanja novinara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!