Koliko će Todorić biti "jednakiji" pred državom od drugih?

Vijesti 02. tra 201718:27 > 18:32
N1

Ivica Todorić stavio je svoj potpis na standstill aranžman, tvrde bankari, vlasnici Agrokorova duga. Prvi je to korak u stabilizaciji koncerna, no taj aranžman još nije važeći.

Razlog zbog kojeg standstill ugovor još nije stupio na snagu tehnički su, tvrde bankari. Jer, osim Agrokora, potpis treba staviti 30-ak bankara. To se nije realiziralo tijekom vikenda jer nisu svi bankari iz Hrvatske, poručuju nam.

U drugoj fazi dogovor moraju postići Agrokor, banke, dobavljači, factoring tvrtke za otkup potraživanja i država. Dio dobavljača koji je aktivirao blokade na Agrokorove tvrtke, poput Kraša, kao i factoring tvrtke, povući će blokade ako to učini i država. Što će porezna uprava učiniti moglo bi biti poznato nakon sastanka premijera Plenkovića s dobavljačima u ponedjeljak ujutro.

Dobavljači traže i da država bude moderator u cijelom procesu, kao faktor sigurnosti. Vlada u srijedu u sabor šalje lex Agrokor, za koji sudac Trgovačkog suda, Mislav Kolakušić, poznat po borbi protiv predsječajne nagodbe, objašnjava da je i dalje neustavno to što je pisan za Ivicu Todorića.

“Kada to ne bi bio zakon za spas jedne pravne osobe onda bi se o tome raspravljalo i povuklo bi se iz javne procedure, a budući da je to izostalo – sve je jasno”, kaže Kolakušić.

Damir Novotny, ekonomski analitičar, upozorava da bi država mogla staviti u nejednak položaj druga poduzeća.

“Ono što je ostalo otvoreno pitanje je na koji način će se ponašati sada Porezna uprava. Ako bi sada napravila reporgram to bi značilo da bi kršili pravo jednakosti. Porezni zakon bi se morao mijenjati. Jer zašto bi reprogramirali dug Agrokora, a ne i ostalih poduzeća koja su u problemima”, kazao je.

Oporba Lex Agrokor neće podržati. Premijer ih je, kažu, kurtoazno informirao o zakonu, ali ne na vrijeme.

“Naravno da ga nećemo podržati. To je zakon koji će opljačkati porezne obveznike. Ne samo kroz privatizaciju kroz jednu kunu, nego i desetine”, kaže HSS-ov Krešo Beljak.

Kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića, koju je podnio Božo Petrov, novinari analitičari usko povezuju s lokalnim izborima.

Kakve će posljedice na gospodarstvo imati situacija u Agrokoru teško prognozirati, jer je i dalje nejasno na koji će se način koncern restrukturirati.

Pogledajte prilog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.