Izglasan lex Agrokor!

Vijesti 06. tra 201707:01 > 13:37
N1

Hrvatski sabor u četvrtak je većinom glasova donio Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, u javnosti nazvan "lex Agrokor", čiji je cilj zaštita održivosti poslovanja tvrtki od sistemskog značaja.

Od 131 nazočnog zastupnika, za zakon su glasovala 83 zastupnika, 46 ih je bilo protiv, a dva suzdržana.

Događaje o Agrokoru pratimo UŽIVO u programu N1 televizije

14:20 Nakon izglasavanja lex Agrokora medijima se obratio i predsjednik Sabora Božo Petrov. Njegovu izjavu možete pročitati OVDJE.

14:00 U sjedištu Agrokora u Ciboninom tornju u petak su se odvijali sastanci Agrokora i banaka. Medijima se nakon sastanaka obratio glavni direktor za restrukturiranje Antonio Alvarez.

Njegovu izjavu donosimo na OVOM LINKU.

13:40 Naš reporter Ivan Hrstić javlja kako se uskoro očekuje izjava glasnogovornice Antonia Alvareza ili njega osobno, nakon sastanka s bankarima koji je u tijeku u Agrokorovom tornju.

13:32 S 83 glasa za, 46 protiv i dva suzdržana izglasan je lex Agrokor!

Više čitajteOVDJE.

13:15 Završila je stanka, a za govornicu će zastupnici klubova koji su zatražili stanku. Prvi je na redu predsjednik SDP-a, Davor Bernardić.

Istaknuo je kako su razlog za stanku činjenice koje su se pojavile nakon jučerašnjeg sastanka u Vladi te amandmani HDZ-a koji su se potom pojavili. Prvi amandman, kaže, upućuje na to da Vlada ni sama ne vjeruje da će u ovome uspjeti.

Drugim amandmanom pokušava se oduzeti “hrvatska polja, šume, farme, hrvatske vode od suvereniteta Republike Hrvatske”, nagalasio je.

N1

13:02 Nakon što su prihvaćeni amandmani HDZ-a, SDP-ov Arsen Bauk tražio je stanku “jer je tim amandmanima Zakon bitno izmijenjen”. Petrov je odredio stanku od 10 minuta.

12:55 Klub SDP-a ne glasuje o amandmanima jer je Lex Agrokor nepopravljiv. Neslužbeno doznajemo da će glasati protiv Zakona, javlja naša reporterka Katarina Brečić.

12:40 Predsjednik Sabora Petrov konstatirao je da postoji kvorum te je krenulo glasanje o amandmanima.

Prihvaćeni su svi amandmani Odbora za gospodarstvo.

12:35 Miro Bulj zatražio je stanku zbog pogodovanja HNB-a i stanja u gospodarstvu koji su izazvali HANFA i HNB, no Petrov ga je upitao može li se stanka odraditi nakon glasanja. Bulj je kazao da se s time slaže ako to prihvate i ostali klubovi. Petrov je ipak odredio stanku od 10 minuta, no upitao je Bulja hoće li ipak odmah obrazložiti zahtjev za stankom. Zastupnik je na to pristao.

12:20 Glasanje o lex Agrokoru odgođeno je na 12:30.

12:00 Iako se točno u podne u Saboru trebalo glasati o lex Agrogoru, s time se kasni.

11:55 Nakon sastanka medijima su se obratili i dobavljači Agrokora koji naglašavaju da vremena više nema.

“Ja govorim o 24 sata, onda kreću obustave, kreće lanac…”, kazao je Alen Fontana, generalni direktor Dukata. Više o tome čitajte OVDJE.

11:50 Nakon što smo objavili da je Tvrtka Ovum d.o.o. iz Zagreba zatražila stečaj Konzuma, zatražili smo komentar iz Konzuma. Njihov odgovor možete pročitati OVDJE.

Franjo Tot

11:25 Ispred sjedišta Agrokora je i naš reporter Ivan Hrstić.

Banke su sklone tome da se lex Agrokor aktivira, javlja naš reporter. Pitanje je tko će aktivirati taj zakon. Kad je Ivica Todorić potpisao standstill aranžman, zapravo je i potpisao mogućnost aktivacije lex Agrokora.

10:40 Zdravko Marić novinarima je kazao: ‘Nikad nisam rekao da dug Agrokora državi ne postoji’.

Više čitajte OVDJE.

10:30 Amandmane na Lex Agrokor zasad su poslali Klub HDZ-a, HNS-a i Odbor za zakonodavstvo. Zanimljivo je da zastupnici vladajuće stranke predlažu važne izmjene koje u Zakonu dodatno štite radnike, Poreznu upravu, ali i u prvi red naplate stavljaju one banke koje će osigurati novo kreditiranje Agrokoru.

Više čitajte OVDJE.

9:50 Na Trgovačkom sudu u Zagrebu 31.03 zaprimljen je prijedlog za pokretanje stečajnog postupka protiv Konzuma. 

Više čitajte OVDJE.

9:00 Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić, gostujući u Novom danu, govorio je o tome može li u Agrokoru doći do trećeg scenarija, odnosno pokretanja stečaja.

Više čitajte OVDJE

Tijek jučerašnje burne saborske rasprave pratili smo OVDJE.