Izbjeglice i dalje prolaze Hrvatskom, više od 4.000 dnevno

Vijesti 29. pro 201509:48 > 09:54
N1

Broj ulazaka izbjeglica u Hrvatsku u posljednja tri mjeseca dosegnuo je brojku od 546.932, dok je kroz ZTC u Slavonskom Brodu prošlo 232.812 izbjeglica.

Posljednjih je dana više od 4.000 izbjeglica dnevno bilo u tranzitu u Hrvatskoj stoga nas posve iznenađuju dnevni medijski izvještaji koji opetovano danima iskazuju kako nije bilo izbjeglica u Hrvatskoj, piše Centar za mirovne studije.

‘Izbjeglice u Hrvatsku stižu vlakom iz Šida. Do željezničkog kolodvora u Šidu dolaze iz Beograda i Preševa autobusima, no prije dolaska tamo autobusi se (dok ih se ne skupi 15 ili 20) zadržavaju u Adaševcima, 10 km od Šida. Nekada ljudi tamo čekaju satima, stoga je inicijativa Moving Europe uspostavila svojevrsnu infrastrukturu koja omogućava podjelu juhe i čaja, korištenje interneta i stanica za punjenje mobitela, odjeću i medicinsku pomoć. Osim toga, postoji i punkt za dijeljenje informacija.
Suradnici aktivisti u Adaševcima i Šidu informiraju kako se i dalje vrši selekcija prema državljanstvima, odnosno samo oni sirijskoga, afganskoga i iračkog državljanstva odlaze prema Hrvatskoj. Prema dobivenim informacijama, hrvatska policija u Šidu potpomaže ovu vrstu profilacije. Oni kojima je odbijen ulazak u Hrvatsku, navodno imaju priliku odlučiti žele li zatražiti azil u Srbiji koji im između ostaloga omogućuje i da ne budu zatočeni u jednom od detencijskih centara.
Prateći vijesti iz svijeta, saznajemo kako su u Njemačkoj ove godine zaposlili dodatnih 8500 učitelja kako bi djecu izbjeglica učili njemačkom jeziku, objavio je Die Welt. U Njemačkoj očekuju da će do kraja godine u zemlju ući više od milijun izbjeglica, a u njemački školski sustav ove je godine ušlo 196 tisuća izbjegličke djece. Za njih su formirana 8264 posebna razreda kako bi što prije u znanju dostigli svoje njemačke vršnjake. U to ime zaposleno je 8500 novih učitelja. Čelnik sindikata učitelja DPhV Heinz-Peter Meidinger ocjenjuje da Njemačkoj treba 20 tisuća novih učitelja. Osim ove, dijelimo i vrijednu informaciju o obrazovanju sirijske djece u Jordanu’, piše CMS.