Aktivisti Greenpeacea čiste potok Črnomerec u sklopu kampanje “Zazeleni grad”

Vijesti 02. srp 202107:57 > 07:58 0 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL

U sklopu kampanje #ZazeleniGrad Greenpeaceovi aktivisti u subotu, 3. srpnja, čistit će potok Črnomerec i šetnicu uz njega, u suradnji s građanskom inicijativom Spasimo potok Črnomerec i građanskom ekološkom inicijativom Čisteći medvjedići.

Uz važnost zeleno-plave infrastrukture, koja posebno dolazi do izražaja u aktualno doba ekstremno visokih temperatura i očitih posljedica klimatskih promjena, iz Greenpeacea su priopćili da posebno žele istaknuti utjecaj potoka u održavanju bioraznolikosti.

“Priroda nas je na sebi svojstven način podsjetila na klimatsku krizu, nerazumno trošenje resursa u trci za profitom, zagađenje, betonizaciju, krizu bioraznolikosti. Ona nas zove natrag sebi, a jedan od načina povratka je ozelenjavanje gradskih površina”, poručili su.

Nameće se snažan imperativ zadržati urbane parkove, šumarke, živice, drvorede, zelene krovove, ali i stvoriti nove, kao i izgraditi svijest da su one naše zajedničko dobro o kojem valja brinuti. Time ćemo, istaknuli su, doprinijeti prilagodbi na klimatske promjene, povećati bioraznolikost, smanjiti buku i toplinske otoke u našim gradovima ili mogućnost prirodnih nepogoda.

“Dokazano je da zelenilo znatno utječe na ljudsku sreću i psihofizičku dobrobit, a potreba za kretanjem zelenim površinama posebno je došla do izražaja tijekom razdoblja pandemije kada su zatvorena neka od uobičajenih mjesta okupljanja”, napomenuli su iz Greenpeacea uoči akcije čišćenja potoka Črnomerec koju medijski podržava National Geographic Hrvatska.

Akcija se održava u subotu, na Međunarodni dan bez plastičnih vrećica, a uoči čišćenja održat će se i konferencija za novinare na mostu potoka Črnomerec.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!