Eurosocijalisti imenovali Biljanu Borzan izvjestiteljicom za sigurnost hrane u EU

Vijesti 11. ruj 202416:42 0 komentara
Davor Javorovic/PIXSELL

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan imenovana je stalnom izvjestiteljicom eurosocijalista za sva pitanja u vezi sa sigurnošću hrane u Europskoj uniji, priopćio je ured zastupnice u srijedu.

SDP-ova eurozastupnica će biti zadužena za sigurnost hrane, prehrambene politike i zakone unutar Europske unije, a sve s ciljem zaštite potrošača i unapređenja kvalitete proizvoda, navodi se u priopćenju.

“Smatram ovo izuzetnom čašću i ogromnom odgovornošću,” izjavila je Borzan (SDP/S&D) nakon preuzimanja nove dužnosti. “Povjerenje koje su mi kolege ukazale dodatni je vjetar u leđa za nastavak posla na kojem sam i do sada radila – osiguranje sigurne i kvalitetne hrane za sve naše ljude.”

Građani se najviše žale na nedostatak jasnih oznaka u označavanju hrane, što im otežava donošenje odluke kod kupnje. Lažno označavanje ili neprecizne informacije mogu dovesti i do zdravstvenog rizika, posebno za osobe s alergijama.

Uz to, često iskazuju nezadovoljstvo kvalitetom i svježinom hrane koju konzumiraju.

Borzan je naglasila da postoji mnogo prostora za poboljšanje, a najviše kod označavanja hrane i smanjenja obmane potrošača. „Moj cilj je osigurati da naši ljudi imaju povjerenje u prehrambene proizvode koje konzumiraju“.

Velik broj građana primjećuje da često kupuju robu manje količine ili niže kvalitete, dok cijene ostaju iste ili čak rastu. Kada primijete da su proizvodi slabije kvalitete ili manji od očekivanog, osjećaju se prevareno.

Ova praksa je postala sve češća otkad prehrambena industrija pokušava nadomjestiti rast troškova proizvodnje.

„Prema mom istraživanju, 94% građana tvrdi da im je, uz kvalitetu, sigurnost hrane pri kupnji najvažnija, što jasno pokazuje da su građani prepoznali da se radi o zdravlju svih nas. Drago mi je što ću se nastaviti baviti pitanjima koja su važna za građane,” zaključila je Borzan, stoji u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!