Ekonomski analitičar upozorava: Cijene plina ponvno će rasti poslije ljeta

Vijesti 02. ožu 202320:28 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Ekonomski analitičar Mladen Vedriš ocijenio je da usporavanje inflacije u ovom trenutku za prosječnog građanina ne znači ništa, jer je razina cijena podignuta, plaće to nisu pratile. Smatra i da bi mjere pomoći Vlade morale odražavati našu socijalnu i ekonomsku realnost.

Rekao je da ako neće biti novih neočekivanih okolnosti, inflacija ne bi trebala rasti iznad očekivanog postotka, iako neki dio artikala poskupljuje.

“Inflacija je već digla cijene, a sada govorimo o inflaciji koja će povećati razinu cijena u odnosu na povećanje koje je nastupilo. To je sigurno visoka stopa, ono što najviše trošimo, najviše poskupljuje”, rekao je Mladen Vedriš.

Ocijenio je da usporavanje inflacije u ovom trenutku za prosječnog građanina ne znači ništa, jer je razina cijena podignuta, plaće to nisu pratile.”Udar na standard je ostvaren, govorimo o novoj stopi inflacije, ali kao dodatak na porast cijena koji je nastupio, kazao je.

“Hrvatska je među najsiromašnijim zemljama EU-a”

Uoči donošenja novog paketa pomoći Vlade od 1. travnja rekao je da bi, prema preporukama EU-a i MMF-a, pomoć trebala biti na određeni rok, biti usmjerena ciljano i da pomaže sektore i građane koji su ranjive skupine, piše HRT.

“Moramo biti svjesni da je za proteklo razdoblje krize RH s 3,5 posto do 4 posto izdvojenog BDP-a u donjem dijelu ljestvice zemalja članica EU-a. Slovačka je izdvojila preko 9 posto, 5 ili 6 posto Njemačka i Austrija, niz zemalja EU-a izdvojio je više za mjere pomoći. Morali bismo izdvajati do 7 posto BDP-a, jer je Hrvatska među najsiromašnijim zemljama EU-a i stupanj intervencije morao bi odražavati našu socijalnu i ekonomsku realnost”, kaže Vedriš.

Za cijene plina rekao je da se očekuje da će ponovno rasti poslije ljeta, no da bi trenutačno i građani i poslodavci trebali biti pošteđeni punog udara.

“Država bi trebala zaštititi poduzeća i životni standard građana, jer porast troškova povećava pritisak na plaće i tada inflaciju povećavate, a ne smanjujete”, zaključio je u Dnevniku HRT-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!