Glavina: Provodimo politike koje dijelu turističkih radnika isprva neće biti poželjne

Vijesti 23. kol 202419:48 0 komentara

Ministar turizma iz redova HDZ-a Tonči Glavina, gostovao je kod našeg Domagoja Novokmeta u Dnevniku, gdje su razgovarali o prvih 100 dana na čelu Ministarstva te politikama koje ono planira provesti i provodi, a koje bi trebale omogućiti da hrvatski turizam bude ekološki i infrastrukturno održiv.

“Prionuli smo poslu od prvog dana. Od reguliranja cijena naftnih derivata do novih trezorskih zapisa pa i Zakon o održavanju stambenih zgrada, a ono što je možda i bitnije naglasiti je rebalans državnog proračuna i novi krug porezne reforme”, rekao je na početku javljanja iz Splita ministar turizma Tonči Glavina, komentirajući prvih sto dana na čelu Ministarstva.

“Mi smo sportska Vlada”

“U domeni sporta”, nastavlja Glavina, “ova Vlada je uistinu sportska Vlada, bitan potez bilo je podizanje nagrada sportašima za 50 posto. Izrazito sam zadovoljan postignutim”, kaže ministar.

Što se tiče strategije savladavanja apartmanizacije, Glavina otkriva:

“Svi izazovi se ne mogu riješiti samo iz domene tzv. turističkih zakona, odnosno iz domene našeg Ministarstva. Svjesni toga i svjesni turizma kao horizontalne gospodarske aktivnosti. Provodimo cijeli niz izmjena zakona i propisa kojim doprinosimo stvaranju okvira za upravljanje održivim turizmom,” ponavlja ne otkrivajući konkretne poteze ministarstva za koje je nadležan, a koje se planiraju provesti u svrhu savladavanja prekomjerne apartmanizacije.

“Trokut za spas turizma”

“Turističku politiku razmatramo na sustavan način, u trokutu turistička politika, fiskalna politika, prostorno planiranje i stambeno pitanje i stvaramo horizontalne mjere”, govori Glavina i otkriva:

“Kroz dvadesetak do mjesec dana bit će usvojeni pravilnici koji će pomoći lokalnim vlastima da naprave isto kao i mi – veliki iskorak. Očekujemo da gradovi i općine doprinesu i donesu odluke na razini svoje destinacije.”

Bivši ministar turizma Gari Cappelli je još 2019. upozoravao da je Jadran došao do maksimuma održivosti što se tiče infrastrukture, ali i ekologije okoliša. Hoćemo li prestati brojati noćenja?

“Mjere možda neće biti poželjne…”

“Upravo to i radimo. U glavnom djelu turističke sezone apsolutno ne trebamo tražiti nikakva daljnja povećanje jer prostora za rast nema ukoliko želimo biti cjelogodišnja destinacija. Imali smo jednu negativnu okolnost, odnosno svjetsku krizu covida prilikom koje smo morali na pauzu staviti određene poteze jer smo trebali sačuvati turistički sektor, tvrtke i firme.”

“Sada, na temelju novog strateškog okvira i Zakona o turizmu vrlo jasno i savjesno provodimo politike koje neće biti lagane i možda za dobar dio turističkih radnika neće biti poželjne na prvi korak. Ali budućnost turizma je turizam u kojem imamo kvalitetan suživot turizma i naših sugrađana. Ne smijemo se dovesti u situaciju da građani turizam shvaćaju kao opterećenje. Ne možemo zbog hiperinflacije ponude doći do situacije da devalviramo vrijednost čitavog hrvatskog turizma.”

Rebalans proračuna

Rupa od miljardu i 600 milijuna eura u proračunu, koju je u srpnju otkrio ministar financija Marko Primorac, pozvavši ministarstva na štednju, ne ometa plan i program Ministarstva turizma, kaže Glavina jer je, kako tvrdi:

“Vlada pokazala izrazito visoku fiskalnu odgovornost, i unatoč svim krizama podigla kreditni rejting što je dokaz dobrog upravljanja financijama.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!