Grad u “crvenom” zbog najezde komaraca: “Problem ne može biti riješen u godinu dana”

Vijesti 01. srp 202410:42 0 komentara

Naša Ema Bašić o najezdi komaraca u Slavoniji, u Novom danu, razgovarala je sa zamjenikom gradonačelnika Osijeka Draganom Vulinom.

Dragan Vulin rekao je da je Osijek specifičan po problemu komaraca zbog Kopačkog rita i močvarnog područja: “Sustavno rješavamo taj problem i struka i znanost tvrde da taj problem ne može biti riješen tijekom jedne ili dvije godine”, istaknuo je.

Dragan Vulin
N1

“Nikada nećemo biti u situaciji da ovdje nema niti jednog komaraca, ali možemo smanjiti broj komaraca smanjenjem njihovog biološkog potencijala. Potpisali smo sporazum s drugim općinama jer u Grad Osijek više od 95 posto komaraca dolazi iz tih susjednih općina, močvarnog dijela. Mi kao Grad Osijek tretiramo i tamo komarce izvan naših granica. Imamo i avion koji tretira komarce iznad grada. Već u ovoj godini smo obavili 84 tretmana, učinkovitost tretmana od prošlog vikenda je oko 99 posto”, dodao je zamjenik gradonačelnika.

Vulin je istaknuo da pojava komaraca Osijeku ovisi o porastu vodostaja: “Zato smo imali vrhunac najezde koja je bila uzrokovana nedavnim vrhuncem vodenog vala. Ako ne bude novih vodenih valova tijekom sezone komaraca mislim da neće biti najezde komaraca. Sve prognoze govore da neće biti vodenog vola tako da mislim da ćemo ostatak ljeta biti mirni”, pojasnio je.

Vulin je objasnio da je problem iznimno kompleksan te da su u njegovo rješavanje uložena značajna sredstva: “Brojnost komaraca nije dramatična u Osijeku, tretmani daju rezultate”, kazao je.

Dio tretmana radi se i dronovima: “To smo uveli od ove godine za teško dostupna područja na koja mogu jedino dronovi doći”, istaknuo je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!