Radite u inozemstvu, ali se namjeravate vratiti? Na ove stvari treba pripaziti kod prijave zdravstvenog

Vijesti 05. ruj 202414:20 0 komentara
Radite u inozemstvu, ali se namjeravate vratiti? Na ove stvari treba pripaziti kod prijave zdravstvenog
Pixabay / Ilustracija

Zdravstveno osiguranje u Republici Hrvatskoj je obvezno, što znači da ga svaki građanin treba regulirati. No, kako vratiti obvezno zdravstveno osiguranje ako ste radno sposobna osoba, koja je na neko vrijeme otišla raditi u inozemstvo, pa se onda ipak odlučila vratiti u Hrvatsku.

Ukratko, ako ste radili u nekoj od zemalja Europske unije, Europskog ekonomskog prostora, u Švicarskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, za vas vrijede pravila kao da ste radili u Hrvatskoj.

Povratnici iz ovih zemalja, baš kao i svi građani s prebivalištem u Hrvatskoj, imaju mogućnost regulirati svoj status u obveznom zdravstvenom osiguranju uz uvjet da se jave HZZO-u u roku od 30 dana od prestanka radnog odnosa u navedenim državama, na isti način i pod istim uvjetima da im je radni odnos prestao u Hrvatskoj, kazali su iz HZZO-a za tportal.

Dodatan uvjet je da vam je prestalo zdravstveno osiguranje u državi iz koje se vraćate jer prema propisima EU-a svaki građanin može biti zdravstveno osiguran samo u jednoj državi članici.

U slučaju da se ne javite HZZO-u u propisanom roku, status u obveznom zdravstvenom osiguranju regulira se po nekoj drugoj osnovi propisanoj Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Ako pak ni po kojoj osnovi ne možete steći status osiguranika, potrebno je osigurati se kao samostalni obveznik plaćanja doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje.

Što u slučaju povratka iz ostalih zemalja?

Za osobe koje se vraćaju iz država koje nisu gore navedene, ne postoji mogućnost reguliranja statusa uz uvjet javljanja HZZO-u u roku 30 dana od prestanka radnog odnosa u drugoj državi, već te osobe status u obveznom zdravstvenom osiguranju reguliraju po nekoj drugoj osnovi propisanoj spomenutim Zakonom.

‘Stoga se u svakom pojedinom slučaju utvrđuju sve relevantne činjenice – primjerice, ima li osoba članove obitelji u Hrvatskoj preko kojih može ostvariti pravo na obvezno zdravstveno osiguranje. Ako ne postoji druga mogućnost, status u obveznom zdravstvenom osiguranju utvrđuje im se uz obvezu osobne uplate doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje’, kažu iz HZZO-a.

Oni koji su privremeno otišli trebaju prijaviti povratak

Kod zasnivanja radnog odnosa po povratku u Hrvatsku, status u obveznom zdravstvenom osiguranju bit će im naravno reguliran po toj osnovi.

Osim u slučaju zapošljavanja ili samozapošljavanja, uvjet za stjecanje statusa u obveznom zdravstvenom osiguranju je prijavljeno prebivalište, stalni boravak ili dugotrajno boravište u Hrvatskoj.

Stoga osobe koje su prije odlaska iz Hrvatske prijavile privremeni odlazak da bi mogle regulirati status u obveznom osiguranju (na razdoblje dulje od godinu dana i ne više od pet godina, i to u svrhu obrazovanja, obavljanja poslova koji nisu trajnog karaktera i vezani su za određeno razdoblje, dugotrajnog liječenja i drugih razloga), dužne su prijaviti nadležnom tijelu na čijem području imaju prijavljeno prebivalište svoj povratak u Hrvatsku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!