Milanović kritizirao uvođenje vojnog roka: Plenković mimo Ustava pokušava na silu gurati neke odluke

Vijesti 30. kol 202418:42 0 komentara
zoran milanović
N1

Predsjednik Republike Zoran Milanović oštro je kritizirao odluku o uvođenju vojnog roka na svom Facebook računu gdje je istaknuo kako je nužan dogovor te da ova odluka ne smije biti politički hir.

“Do odluke o uvođenju vojnog roka treba doći na zakonit i ustavan način, suradnjom najviših tijela državne vlasti i zapovjednog lanca. Ukoliko želimo ponovno ići tim pravcem, o tome vrijedi razgovarati, a ne donositi odluku preko koljena. Nismo izravno ugroženi ratom, ali se uvijek trebamo ponašati i razmišljati da nekakva opasnost negdje postoji. Isto tako, moramo vidjeti što time dobivamo, što gubimo i koliko smo daleko odmakli u ustroju profesionalne Hrvatske vojske“, napisao je u objavi Milanović.

Dodao je i kako “o uvođenju obveznog vojnog roka treba razgovarati i donijeti mudre i odgovorne odluke koje će biti na snazi godinama. Ta odluka ne može biti ničiji politički hir, nego dogovor hrvatske demokratske izabrane vlasti.”

Nisam protiv vojnog roka ali…

Milanović je ustvrdio kako se odluke kao što je vojni rok moraju dovoditi u dogovoru s predsjednikom koji je i vrhovni zapovjednik.

“Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik sam bio i bit ću još pet godina i bez vrhovnog zapovjednika se u ovakve odluke ne smije ići. Ja nisam protiv obveznog vojnog roka, ali treba donijeti odgovarajuće akte i zapovjedi da se odluka provede. Dakle, prvo sastanak Vijeća za obranu, dogovor, a tek potom se mogu donositi naredbe. Nemojte se igrati s obveznim vojnim rokom. To je još jedan od pokazatelja kako Plenković vidi Ustav i kako ga provodi i tumači. Plenković mimo Ustava pokušava na silu gurati neke odluke i onda drugima govori da krše Ustav. Branim Ustav pet godina, branit ću ga i dalje”, zaključio je Milanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!