Morate izvaditi dokumente? Evo kolike su cijene nove osobne, vozačke i putovnice

Vijesti 13. srp 202422:40 0 komentara
Osobna, putovnica
Neva Zganec/PIXSELL

Troškovi izrade mogu se značajno razlikovati ovisno o zemlji i vrsti dokumenta, a evo koliko je novca potrebno da biste u Hrvatskoj izradili osobnu iskaznicu, putovnicu i vozačku dozvolu.

Svi znamo da bez osnovnih dokumenata, poput osobne iskaznice, putovnice i vozačke dozvole, život može postati poprilično kompliciran. Bilo da se radi o putovanju u inozemstvo, dokazivanju identiteta ili upravljanju automobilom, ti dokumenti su nam neophodni. No, koliko nas košta ta “ulaznica” u normalan život? Koliko novca trebamo spremiti kako bismo mogli otputovati u egzotične zemlje, legalno upravljati vozilom na četiri kotača i, naposljetku, dokazati da smo mi – baš mi?

Osobna iskaznica

Elektronička osobna iskaznica u redovnom postupku izdaje se u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva. Cijena eOI koje sadrže jedan ili dva certifikata je 13,27 eura, a cijena eOI koje se izdaju osobama s navršenih 70 godina koje ne sadrže certifikate je 9,29 eura. Elektronička osobna iskaznica u ubrzanom postupku za sve podnositelje zahtjeva izdaje se u roku od deset dana od dana podnošenja zahtjeva po cijeni od 25,88 eura, dok se u žurnom postupku izdaje u roku tri dana od dana podnošenja zahtjeva po cijeni od 66,36 eura. Detaljnije čitajte ovdje.

Putovnica

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, rok izrade putovnice u redovnom postupku je 30 dana od dana podnošenja urednog zahtjeva. Troškovi izrade iznose 42,47 eura, dok cijena za putovnicu koja se dostavlja na adresu prebivališta ili boravišta na zahtjev podnositelja iznosi 46,45 eura, prenosi Večernji list.

Rok izrade putovnice u žurnom postupku je 48 sati ako se zahtjev za izdavanje putovnice podnese u Policijskoj upravi zagrebačkoj u Zagrebu, odnosno najkasnije u roku od tri radna dana ako se zahtjev za izdavanje putovnice podnese u ostalim policijskim upravama. Cijena izdavanja putovnice u žurnom postupku za koju se zahtjev podnosi u Policijskoj upravi zagrebačkoj je 54,42 eura, odnosno 61,72 eura za putovnicu u žurnom postupku za koju se zahtjev podnosi u drugim policijskim upravama ili u policijskim postajama koje su u sastavu tih drugih policijskih uprava. Više o izradi putovnice čitajte ovdje.

Vozačka dozvola

Vozačka dozvola izdaje se najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva za izdavanje u redovnom postupku. U ubrzanom postupku dozvola je gotova za tri radna dana, dok se u žurnom postupku izdaje unutar 24 sata od podnošenja zahtjeva. Cijena izrade vozačke dozvole u redovnom postupku je 20,04 eura, odnosno 24,02 eura ako se dostavlja na adresu vozača. Ubrzani postupak košta 26,54 eura, a žurni postupak 59,73 eura. Više o izradi vozačke dozvole čitajte ovdje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!