Podignuta optužnica za prošlogodišnji požar u tvrtki “Drava International”

Crna kronika 23. kol 202416:14 0 komentara
Davor Javorovic/PIXSELL

Zbog sumnje u više kaznenih djela povezanih s prošlogodišnjim velikim požarom u osječkoj tvrtki za preradu plastike "Drava International", osječko općinsko tužiteljstvo u petak je podignulo optužnicu protiv vlasnika te tvrtke Zvonka Bedea, dvojice zaposlenika i same tvrtke.

Postupali protivno propisima

Ne navodeći identitete okrivljenika Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku ih tereti da su od 10. listopada 2022. do 4. listopada 2023., na otvorenom prostoru unutar kruga tvornice, postupali protivno propisima koji reguliraju gospodarenje otpadom i izdanim dozvolama za obavljanje te djelatnosti.

Sumnja se da su skladištili otpadnu plastiku na neuređenoj prirodnoj podnoj površini, znatno većoj od dozvoljene pa su, takvim nepravilnim odlaganjem, skladištenjem i miješanjem raznih vrsta opasnog otpada i plastičnog otpada, izazvali požar velikih razmjera koji je nastao 4. listopada 2023., uslijed kemijsko-fizikalnog procesa i samozapaljenja otpada.

Požarom je, dodaje tužiteljstvo, ugrožena kakvoća zraka i tla na širem području Osječko-baranjske županije i istočne Slavonije.

Prvookrivljeni direktor Bede i drugookrivljenik optuženi su također da su, znajući da tvari koji se koriste u proizvodnji, mogu zbog nestručnog korištenja dovesti u opasnost zdravlje ljudi, kvalitetu tla i zraka – stavili u pogon postrojenje za tiskanje na PE foliji tiskarskim bojama, koje sadrže hlapive organske spojeve, te ga nisu opremili, održavali i koristili na način koji bi onemogućio emisiju onečišćujućih tvari u zrak.

Zvonko Bede i i trećeokrivljenik, kao ovlaštena osoba za zaštitu od požara, terete se da nisu poduzeli sve propisane radnje iako su bili svjesni opasnosti nastanka požara i drugih nesreća te potrebe za žurnim reagiranjem radi gašenja požara.

Tereti ih se da nisu postavili adekvatne naprave za zaštitu od požara, nisu izveli i održavali vatrogasne putove i prosjeke, a niti održavali pristup za vatrogasna vozila.

Nisu održavali hidrante

Sumnja se da nisu održavali hidrante, koji tijekom požara nisu bili u ispravnom stanju, nisu imali potrebni tlak vode, a više hidranata je bilo nedostupno te da pritisak u ispravnom dijelu hidrantske mreže nije bio dovoljan.

Tužiteljstvo smatra kako je “nekontrolirano širenje požara ugrozilo zdravlje pripadnika vatrogasnih postrojbi, radnika trgovačkog društva i stanovništva u obližnjim naseljima, a produkti požara ugrozili su zdravlje i ograničili kretanje ljudi na području Županije osječko-baranjske”

Trojicu okrivljenika i tvrtku tereti se zbog teškog kaznenog djela protiv okoliša, kaznenog djela ugrožavanje okoliša postrojenjem i kaznenog djela protiv opće sigurnosti dovođenjem u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvo, navode u osječkom Općinskom državnom odvjetništvu.

Požar uskladištene plastike na otvorenom prostoru u tvrtki “Drava International” u osječkom prigradskom naselju Brijest, buknuo je 4. listopada 2023. poslije ponoći, a u višednevnom gašenju je sudjelovalo više od 300 profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca.

Tijekom intervencije tri vatrogasca su ozlijeđena, od kojih jedan teže, a zbog posljedica požara i velikih količina dima Osječko-baranjska županija proglasila je stanje velike nesreće.

Vlasnik i direktor tvrtke Zvonko Bede te 48-godišnji i 47-godišnji okrivljenik uhićeni su 17. siječnja 2024. godine, a početkom veljače pušteni su iz istražnog zatvora.

Novi požar plastike u toj tvrtki ponovno se dogodio 7. kolovoza ove godine, i ubrzo je ugašen. Očevidom je utvrđeno kako je do požara došlo zbog tehničkog uzroka, odnosno zbog kratkog spoja između dva dalekovoda, izazvanog aluminijskom folijom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!