Povlači se popularno povrće, u njemu otkriven teški metal koji je kancerogen za ljude

Vijesti 03. lis 202407:41 1 komentar
povrće, špinat, paprike, mrkva, šparoge, rajčice
Pexxels/ilustracija

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavijestio je potrošače da se povlači proizvod zbog povišene količina kadmija.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EU) 2023/915 оd 25. travnja 2023. o najvećim dopuštenim količinama određenih kontaminanata u hrani i o stavljanju izvan snage Uredbe (EZ) br. 1881/2006.

Detalji o opozivu dostupi su na web stranicama subjekta u poslovanju s hranom. “Mole se kupci koji posjeduju ovaj proizvod da ga ne konzumiraju, već da ga vrate u najbližu Spar ili Interspar trgovinu gdje će im biti vraćen novac”, poručuju iz SPAR-a.

Podaci o proizvodu

S-Budget Špinat 400 g, roka trajanja 19.04.2026.

Proizvođač: ZMH Horvat d.o.o., Bistricka cesta 4a, 49282 Konjscina, Hrvatska

Veleprodaja: SPAR Hrvatska

Obavijest se odnosi isključivo na gore navedeni proizvod.

Opasnosti po zdravlje

Kako se navodi na stranicama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), kadmij spada u teške metale i smatra se kumulativnim toksinom.

Toksičnost kadmija prvenstveno utječe na pluća i bubrege, sa sekundarnim učincima na koštani sustav. Konzumiranje hrane ili pijenje vode s vrlo visokim razinama kadmija ozbiljno iritira želudac, što dovodi do povraćanja i proljeva, a ponekad i smrti, ističe CDC-jeva Agencija za registar otrovnih tvari i bolesti.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IRAC) Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) klasificira kadmij kao poznatu kancerogenu tvar za ljude. Kancerogeno djelovanje kadmija dokazano je na pokusnim životinjama, a dokazi kod ljudi su nešto manje uvjerljivi, navodi CDC.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare