Oni imaju pravo na besplatno dopunsko osiguranje: Provjerite jeste li među njima

Vijesti 30. ruj 202420:40 0 komentara
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Građani koji imaju dopunsko zdravstveno osiguranje ne moraju plaćati troškove zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja. No, samo nekoliko kategorija građana ima pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje koje se pokriva iz državnog proračuna.

Građani koji imaju dopunsko zdravstveno osiguranje ne moraju plaćati troškove zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

To uključuje troškove bolničkog liječenja, specijalističkih pregleda i dijagnostike, ortopedskih i drugih pomagala, stomatološke zdravstvene zaštite i protetike i fizikalne rehabilitacije, kad tu zdravstvenu zaštitu koristite temeljem uputnica HZZO-a i u ustanovama koje imaju sklopljen ugovor s HZZO-om, piše Dnevnik.hr.

Oslobođeni ste i plaćanja troškova liječenja u inozemstvu koje obavljate temeljem rješenja HZZO-a.

Tko ima pravo na besplatno zdravstveno osiguranje?

Pravo na plaćanje premije iz državnog proračuna ostvaruju:

1. Osigurane osobe s invaliditetom koje imaju 100% oštećenja organizma, odnosno tjelesnog oštećenja prema posebnim propisima, osobe kod kojih je utvrđeno više vrsta oštećenja te osobe s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem ili psihičkom bolešću zbog kojih ne mogu samostalno izvoditi aktivnosti primjerene životnoj dobi sukladno propisima o socijalnoj skrbi

2. Osigurane osobe darivatelje dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja

3. Osigurane osobe dobrovoljne davatelje krvi s više od 35 davanja (muškarci), odnosno s više od 25 davanja (žene)

4. Osigurane osobe redovite učenike i studente starije od 18 godina

5. Osigurane osobe čiji ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, iskazan po članu obitelji, mjesečno nije veći od 379,49 eura, a za osiguranike – samce, ako im prihodovni cenzus u prethodnoj kalendarskoj godini nije veći od 475,12 eura.

Je li trudnicama potrebno dopunsko zdravstveno osiguranje?

Trudnicama HZZO u cijelosti osigurava plaćanje zdravstvenih usluga, ali samo za stanja i poremećaje vezane za trudnoću.

To znači da za sve druge bolesti, stanja ili povrede plaćaju sudjelovanje u troškovima tijekom korištenja zdravstvene zaštite.

Zdravstvena zaštita branitelja izvan standarda prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja

Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata kojima je rana, ozljeda, bolest, pogoršanje bolesti, odnosno pojava bolesti

neposredna posljedica sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, uz prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja imaju pravo i na zdravstvenu zaštitu izvan standarda prava iz obveznoga zdravstvenoga osiguranja:

1. Pravo na medicinsku rehabilitaciju

2. Pravo na ortopedska i druga pomagala

3. Pravo na naknadu razlike u cijeni liječenja i lijekova s dopunske liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje

4. Pravo na korištenje zdravstvene zaštite u inozemstvu u pratnji druge osobe.

Besplatni sistematski pregledi za branitelje

Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata imaju pravo na besplatni preventivni sistematski pregled ako su: u obrani suvereniteta Republike Hrvatske sudjelovali više od 100 dana, dragovoljci iz Domovinskog rata, hrvatski branitelj u teškoj novčano-materijalnoj i zdravstvenoj situaciji njegovatelj HRVI I. skupine.

Pravo branitelja na naknadu razlike u cijeni liječenja i lijekova s dopunske liste lijekova

Kao hrvatski branitelj iz Domovinskog rata može ostvariti pravo na lijekove i liječenje s pravom na naknadu za sudjelovanje u troškovima zdravstvene zaštite te sudjelovanje u cijeni lijeka utvrđenog dopunskom listom lijekova HZZO-a prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju na način da iznos koji je hrvatski branitelj iz Domovinskog rata platio za sudjelovanje u cijeni lijeka, nadoknađuje Ministarstvo, ako:

1. Se lijekovi izdaju, odnosno liječenje poduzima za rane, ozljede, bolesti, pogoršanja bolesti odnosno pojave bolesti kao posljedice sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, za koje je posljedica sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

2. Nemate dopunsko zdravstveno osiguranje kojim ste se osigurali za pokriće tih sudjelovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!