Pudić: Hrvatsku vidim kao regionalnog igrača na tržištu plina

Ekonomija 27. ruj 202210:51 0 komentara
N1

Gost N1 Studija uživo bio je Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin i član Upravnog vijeća HERA-e.

HERA je naložila Plinari Zagreb da hitno uključi nove kupce.

VEZANA VIJEST

“Postoje pravila koja je Gradska plinara Zagreb tebala prihvatiti i već od prije mjesec dana prihvaćati kupce koji bi se vratili na javnu uslugu. Pretpostavljam da je bio veliki broj zainteresiranih potrošača i da su imali poteškoće, ali da je njih lako otkloniti. Sad je ostalo kratko vremena, želimo pokazati građanima, poručiti im da će kao i svi koji su bili na javnoj usluzi dobiti jednaku cijenu na svojim distributivnim područjima”, rekao je Pudić.

Problem je navodno što se svakog novog korisnika u sustav unosi ručno, a to traje.

“Oni mogu unositi 10, 15 dana, činjenica je da ih trebaju prihvatiti. Najvažnije da su plinomjeri očitani s 1. 10. i da se zna točno koji je plin od opskrbljivača iz javne usluge. Bitno je građanima da od 1. 10. plaćaju po cijeni za javnu uslugu”, ističe Pudić.

“Svi građani, distributeri očitavaju plinomjere 1. ili krajem mjeseca. Svi se ti plinomjeri mogu očitati tri dana prije ili poslije pa se svodi na procjenu potrošnje i ona je tolika kolika bi bila s 1. 10. Najvažnije je da potrošači znaju da od 1. 10. plaćaju cijenu javne usluge”, rekao je Pudić.

“Poanta je da svi građani koji se vraćaju na javnu uslugu od 1. 10. imaju cijenu plina koju je Vlada regulirala do prvog travnja”, dodaje.

Komentirajući medijske napise da je INA morala rakinuti ugovore s nekim privatnim tvrtkama jer po naputku države sad sav plin mora prodavati HEP-u, Pudić je rekao da takve informacije nema, a preptostavlja da će se to sve riješiti tijekom sljedećih nekoliko dana.

Nezahvalno je prognozirati kako će se dalje odvijati situacija s cijenama plina i kada će se stvari primiriti.

“Cijene su kao i zadnjih godinu i pol dana dosta varijabilne, ovise o pojedinim izjavama, ratu u Ukrajini, alternativnim rješenjima za grijanje, drugim energentima koji se koriste unutar EU… Kratkoročno treba tražiti druga rješenja, a to su različiti dobavni pravci što se tiče plina, izgradnja dodatnih kapaciteta LNG-a i eventualno ubrzano prebacivanje elektrana koje mogu raditi na drugu vrstu energenata da se plin oslobodi za poduzetništvo i građanstvo”, rekao je Pudić.

Slaže se s izjavama premijera Plenkovića i ministra Filipovića da Hrvatska može postati važan regionalni igrač na tržištu plina.

“Može, sigurno. Ja osobno gledam na Hrvatsku kao regionalnog igrača”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!