Seizmolog: Jak potres može se dogoditi bilo gdje u Hrvatskoj

Vijesti 13. kol 202420:50 0 komentara
Potres
Josip Mikacic/PIXSELL

O potresu koji je danas pogodio sjeverozapad zemlje i imao epicentar u mjestu Apatovec blizu Križevaca, ali i općenito o potresima, govorio je seizmolog Tomislav Fiket.

Na pitanje je li bilo još nekakvih aktivnosti nakon tog početnog udara koji se dogodio nešto prije 9 sati, Fiket je rekao kako nije bilo nikakvih naknadnih niti prethodnih aktivnosti ovom potresu. Izgleda da je to bio samostalni potres magnitude 4.0 koji je jutros u 8 sati i 43 minute pogodio područje Kalnika i uznemirio građane na Kalničkom, ali i na širem području zbog svoje jačine, istaknuo je Fiket za HRT.

“Ovaj potres magnitude 4.0 zaista je osjetan potres i normalno je da su se građani uznemirili, rekao je Fiket.

Govorio je i o trusnosti područja sjeverozapada zemlje, na kojem je bio današnji potres.

Trusno područje

“To područje ima već zabilježene ovakve potrese, to građani sigurno znaju, bilo je nešto jačih potresa u povijesti. Međutim, na tom području mi u našem katalogu nemamo baš nekih razornih potresa da su zabilježeni pa se računa da je to manje ugroženo područje nego ona druga o kojima smo već pričali, kao što je petrinjsko, zagrebačko, riječko i Dalmacija”, izjavio je Fiket.

Potvrdio je da današnje mjesto potresa nema veze sa zagrebačkim područjem koje je imalo jak potres prije nekoliko godina. “Zagrebačko područje je bilo vezano uz aktivnost na sjeverno-medvedničkom rasjedu. Ovo su sasvim drugi rasjedi koji nisu ni u kakvoj direktnoj vezi, tako da ne može se povezivati sa zagrebačkim potresom”, naglasio je Fiket.

Objasnio je i učestalost da se nakon prvog potresa dogodi i drugi potres koji je jači od prvoga, što je bio slučaj kod petrinjskog potresa. “Što se tiče globalne svjetske statistike negdje oko 5 posto potresa ima pretpotres. To se dogodilo u Petrinji, kada je prvo bio potres magnitude 5 po Richteru, a onda glavni potres magnitude 6.4 po Richteru. Međutim, na našem području to i nije tako rijetko, kod nas ta statistika ide i nešto više prema brojci od 10 posto, tako da kod nas se takvi potresi znaju događati”, kazao je Fiket.

O mogućnosti jačeg potresa

Iako je nezahvalno bilo što prognozirati kad su u pitanju potresa dao je svoje mišljenje o mogućim jačim potresima na današnjem području potresa.

“Po ovom što znamo za aktivnost tog područja ne očekujemo nikakve jače potrese, ali naravno uvijek moramo reći ono s čega svi naši građani moraju biti svjesni. Republika Hrvatska je trusno područje i jaki potres se može dogoditi bilo gdje na teritoriju zemlje”, istaknuo je Fiket.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!