Sindikati: Uvjetovanje potpora cijepljenjem “nedopustiv pritisak na radnike”

Vijesti 02. srp 202113:28 > 14:04 0 komentara
kafić, bar, lokal, ugostiteljski objekt, alkohol
Unsplash / Ilustracija

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) poručio je u petak predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću da je uvjetovanje potpora obaveznim cijepljenjem "nedopustiv egzistencijalni pritisak na radnike", koji je ustavno i pravno vrlo upitan.

Premijerova ideja o gubitku potpora za očuvanje radnih mjesta predstavlja pravno, politički i moralno nedopustiv oblik pritiska na osobe koje se ne žele cijepiti, ustvrdio je SSSH u priopćenju reagirajući na jučerašnju Plenkovićevu najavu da necijepljeni radnici neće imati pravo ni na kakvu potporu države.

PROČITAJTE JOŠ

Sve dok je cijepljenje dobrovoljno, sprječavanje pristupa necijepljenih radnika potporama cinično je i perfidno prebacivanje odgovornosti, kao i plodno tlo za diskriminaciju, poručuju sindikalci.

Upozoravaju kako bi takvo rješenje samo otvorilo put neopravdanom i nezakonitom pritisku poslodavaca na radnike, kojemu ionako već svjedočimo.

SSSH je među prvima pozvao na cijepljenje radne populacije i tražio da se utvrde prioritetne skupine radnika, a cijepljenju pristupi organizirano i transparentno. No, isto tako, radnici ne smiju trpjeti nikakve štetne posljedice niti sankcije ako nisu cijepljeni, ističe SSSH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!