Što građani kažu o novim mjerama za pomoć? “Bojim se da bi moglo doći do nereda”

Unsplash/Ilustracija

I premijer Plenković, i njegov ministar gospodarstva Filipović kriju detalje mjera za pomoć građanima. No, po svemu sudeći, velikih novosti neće biti. Cijene struje i dalje će ostati ograničene i za građane, ali vjerojatni i za sve poduzetnike bez obzira jesu li neopravdano dizali cijene ili ne. Razlog su, kaže Filipović, pravne prepreke.

Bit će to radni vikend u Banskim dvorima. Vladin tim gospodarskih ministara prije predstavljanja stranačkim kolegama definirat će posljednje detalje mjera.

S dosadašnjim mjerama građani nisu zadovoljni, evo što komentiraju.

“Nedovoljno. Što bi još trebalo napraviti? Penzionerima dignuti primanja da lakše žive.”

“Previše je narod gladan i bojim se da će doći i do nekih nereda kada dođe ono najgore. Sve te mjere su ono šta se priča o tome, a u stvarnosti se ne događa ništa, samo narod tone.”

“Ja bih rekao da je najveći problem financijska pismenost, neznanje, loše upravljanje financijama, nekritičnost. Mi biramo Vlade.”

Premijer Andrej Plenković je još u četvrtak u Varaždinu profesorski održao lekciju novinarima željnih odgovora na pitanja o aferama.

“Aj malo promislite, ono, radimo paket za struju, za plin. Kad budete vi govorili jednako o onome što je dobro, onda ću vam reći ovo”, rekao je u četvrtak premijer.

A ovako je na pitanje o mjerama odgovorio dan kasnije: “Što se tiče mjera, neću govorit ništa o njima, sad me već tjedan dana pitate o mjerama, govorit ću u četvrtak.”

No, detalji cure neovisno o Plenkovićevoj šutnji. Tako doznajemo da će umirovljenici opet dobiti jednokratnu pomoć, a cijene struje će se ograničiti još pola godine – i za kućanstva i za poduzetnike.

“Ovo što se sada radi kroz mjere i što se ograničava cijena električne energije to će zaista pomoći mnogim našim članovima. To je, naravno, bilo bitno u onom vremenu kad su cijene rasle, ali i sad je dobro kao preventivna mjera”, rekao je Dražen Oreščanin iz udruge Glas poduzetnika.

Ali kazni za one koji su neopravdano dizali cijene iako im je država pomagala vjerojatno neće biti.

“Jako je teško pravno tu nekome skinuti subvenciju, a nekoga ostaviti jer se može vidjeti da se netko nekorektno ponašao. Znači postoje tu neke pravne dileme”, kazao je mini Davor Filipović.

Moguće širenje liste artikala sa zamrznutim cijenama

Premijer je najavio i mogućnost širenja liste 9 artikala kojima su zamrznute cijene. Slaba je to pomoć jer nitko ne živi samo od devet artikala, kaže ekonomist Vedriš.

“Ako bismo htjeli taj artikl, ajde onda uvedimo cijene goriva, uvedimo plutajuće trošarine. I to ide na teret državnoga proračuna, a ne zaboravite da je zbog inflacije samo u prvom polugodištu do rebalansa u proračun se slilo milijardu eura više po osnovi PDV-a”, poručuje Mladen Vedriš.

No, u Vladi se, kažu, bore s inflacijom. Koliko uspješno, pokazuje i druga najveća inflacija u eurozoni za kolovoz. Novi pokušaj moglo bi biti administrativno otežavanje podizanja cijena. Loša ideja – misle poduzetnici.

“Ne vidim razloga zašto bi se još 1000 ili 5000 uhljeba zapošljavalo da bi nekome određivalo koliko smije koštati mljeveno meso ili rola wc papira”, rekao je Vedriš

Umjesto administrativno otežati, Vedriš predlaže učiniti transparentnim proces određivanja cijena pa da se vidi tko ih diže – trgovci, distributeri ili proizvođači.

“U toj mjeri vidim prvenstveno mogućnost da imamo konačno sugovornike među onima koji diže cijene da objasne zašto to rade”, dodaje Vedriš.

Oporba tvrdi – mjere su od početka krivo postavljene

“Obilno sufinanciranje cijena električne energije kompletnom javnom sektoru je po meni bespotrebno jer se time zapravo zaustavilo sve investicije javnog sektora u smislu energetske učinkovitosti”, kaže Davor Nađi, predsjednik stranke Fokus.

“Sve što država treba učiniti je prestati na konferencijama za medije obećavati pakete pomoći i, kao, dat ćemo mi nešto ovima, dat ćemo onima. Osigurajte da ljudima rastu plaće”, dodaje Nađi.

Paket je uglavnom poznat i aktualne mjere će se nastaviti primjenjivati još pola godine. Ipak, hoće li se obuhvat tih mjera suziti ili pred izbore možda proširiti, premijer će obznaniti u četvrtak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.