Turudić u DORH-u primio Linića, Šegona i Kralja, objavljeno o čemu su pričali

Vijesti 05. lip 202411:38 4 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić primio je na razgovor Slavka Linića, Branka Šegona i Tihomira Kralja, na njihovu inicijativu, objavio je DORH.

Tema razgovora bilo je stanje kaznenih prijava koje su neki od njih podnijeli u razdoblju od 2011. do 2016. godine.

Nakon što su informirani o ishodu kaznenih prijava, odnosno o donesenim državnoodvjetničkim odlukama, razgovor je završen, kratko je objavio DORH.

Što je zapravo bila tema?

N1 pitao je DORH kakve su odluke donijete u slučajevima koji su pokrenuti na osnovu Linićevih, Šegonovih i Kraljevih prijava. Njihov odgovor objavit ćemo čim ga dobijemo.

Inače, Slavko Linić bio je u periodu na koji se odnose kaznene prijave ministar financija u Vladi Zorana Milanovića, dok mu je Branko Šegon neko vrijeme bio pomoćnik.
Tihomir Kralj u tom je periodu radio u Carinskoj i Poreznoj upravi.

Linić do sada nije odgovorio na naše pitanje o detaljima razgovora s Turudićem, dok nam Kralj nije želio otkriti što je točno bila tema razgovora.

Nesuglasice s Milanovićem

Slavko Linić devedesetih godina bio je gradonačelnik Rijeke, a potom potpredsjednik vlade u mandatu Ivice Račana (SDP). Milanović ga je u svibnju 2014. smijenio s funkcije ministra financija zbog nesuglasica. Potom je izbačen i iz SDP-a.

Osim fiskalizacije mandat mu je obilježen i uvođenjem predstečajnih nagodbi, a prema pisanju medija argument za Linićevu smjenu Milanoviću je bilo precijenjena kupnja zemljišta koje je država preuzela u slučaju predstečajne nagodbe tvrtke Spačva.

Sporan HBOR-ov kredit?

Branko Šegon je s pozicije Linićevog pomoćnika smijenjen u veljači 2014. nakon što je otkriveno da je Šegonova tvrtka dobila kredit od HBOR-a dok je bio na dužnosti.

Tihomir Kralj, koji je 1990-ih radio u MUP-u RH, napredovao je do pozicije pomoćnika šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec. Ona je pak u prosincu 2022. pravomoćno osuđena na godinu dana zatvora zbog odgode naplate poreznoga duga osječkom poduzetniku Željku Bilošu.

Goran Stanzl/PIXSELL

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare