Uskok u zadnji tren odustao od uhićenja Borisa Miloševića

Vijesti 21. velj 202209:50 > 10:18 3 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Uskok je u zadnji tren odustao od uhićenja potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, piše u ponedjeljak Večernji list, ističući da bi uhićenje više ministar izazvalo pad vlade.

Nakon što je Uskok u subotu donio rješenje o provođenju istrage protiv Darka Horvata i još petero osumnjičenika, mnogi su se zapitali kako to da su istražitelji pokucali samo na vrata sada već bivšeg ministra graditeljstva, dok su ostale aktere odlučili ne samo ne uhititi nego ih i naknadno ispitati.

Percepcija mnogih jest kako su se istražitelji ranije u sličnim slučajevima prema svim osumnjičenicima vodili onom “uhiti, ispitaj pa zatraži određivanje istražnog zatvora”, zbog čega se javnost s pravom mogla zapitati zbog čega i sada u policijskim automobilima i maricama u središte Uskoka nije dopraćeno svih šestero, već samo jedan osumnjičenik.

VEZANE VIJESTI

Prema informacijama kojima raspolaže Večernji list na takav se potez istražitelji nisu odlučili zbog toga što im je bilo jasno kako bi se to mogao smatrati golemim pritiskom na vladu s njihove strane. Konkretno, uz sada već bivšeg ministra Darka Horvata, razmatralo se uhićenje potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića i ministra rada Josipa Aladrovića koji nije ni obuhvaćen ovom istragom jer se njega navodno dovodi u vezu s nezakonitim zapošljavanjima.

Uz uhićenja potpredsjednika vlade i dvaju ministara, jasno je da bi i pad same vlade bio vrlo izgledan scenarij pa je odlučeno da se na neki način ipak povuče kočnica. Iako je teško raspravljati o taktikama Uskoka bez konkretnih uvida u spis jer nam nije poznato ni čime sve točno istražitelji raspolažu, na uhićenje Horvata krenulo se praktički preko noći jer je ključna sudionica ove afere Ana Mandac, bivša pomoćnica odnedavno bivšeg ministra, u petak na ispitivanju u Uskoku istražiteljima “otkucala” Horvata, što je istražitelje vjerojatno potaknulo na nešto žurniju reakciju od one koju su planirali.

Važno je istaknuti da su istražitelji još prije gotovo dvije godine, nakon izbijanja afere Vjetroelektrane, zaplijenili mobitele osumnjičenika u kojima, a pogotovo u onom Josipe Rimac, postoje deseci tisuća stranica ispisa komunikacije između osumnjičenika, ali i onih koji su se u tom trenutku nalazili izvan kruga osumnjičenika, a u međuvremenu su, baš kao i ovih posljednjih šestero, u njemu završili.

Međutim, s obzirom na to da Uskok ne raspolaže golemim timom koji bi kroz svu tu komunikaciju mogao proći, primjerice u nekoliko tjedana, shvatljivo je da se sve oduljilo te je sigurno kako još uvijek sve proučavaju. Kada dođu do konkretnih spoznaja, rade na otvaranjima novih istraga koje se u javnosti kolokvijalno nazivaju krakovima afere Vjetroelektrane. Tako da je sigurno kako istražitelji svoju mrežu strpljivo pletu te nije isključeno da će se u budućnosti iza pritvorskih rešetaka naći još neki visoko pozicionirani političari, piše novinar Večernjeg lista Elvis Sprečić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare