Užas kod Zagreba: Udomitelji 20 godina iskorištavali i kažnjavali starije osobe

Crna kronika 17. srp 202417:56 0 komentara
starije osobe, stariji ljudi, bolest, starost
Pixabay / Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 73-godišnjakom i 68-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela "Trgovanje ljudima“, navela je policija.

Početna saznanja o mogućim nepravilnostima u udomiteljskoj obitelji zagrebačka je policija dobila unazad mjesec dana kada se i krenulo s početnim izvidima, a poduzete mjere i radnje rezultirale su dovršenim kriminalističkim istraživanjem.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem, sumnja se, da su osumnjičeni muškarac i žena na području Zagrebačke županije, u razdoblju od svibnja 2004. kada su pribavili dozvolu za obavljanje socijalnih usluga smještaja odraslih osoba pa sve do srpnja 2024. godine u svoju obitelj smjestili četiri odrasle osobe starosti od 43 do 69 godina koji su tamo bili smješteni unazad 18, odnosno 20 godina.

Iskorištavali ih, kažnjavali i prisiljavali na teški fizički rad

Osumnjičeni su, sumnja se, oštećene osobe obzirom na njihovo teško psihofizičko stanje i mentalno zdravlje nadzirali, iskorištavali, kažnjavali i prisiljavali na teški fizički rad te na taj način nad njima stvorili odnos ovisnosti i nadzora suprotno odredbama Međunarodnog prava, Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Konvencije Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog organiziranog kriminaliteta s pripadajućim Protokolima za sprječavanje, suzbijanje i kažnjavanje trgovanja ljudima posebice ženama i djecom, Konvencije Vijeća Europe o suzbijanju trgovanja ljudima te Zakona o udomiteljstvu.

Premješteni u druge obitelji

Policijski su službenici Policijske uprave zagrebačke obavili pretragu prostorija u kojima su bile smještene oštećene osobe, te u suradnji s pravnom osobom s javnim ovlastima žurno ih i privremeno premjestili u druge osposobljene udomiteljske obitelji.

Osumnjičeni su muškarac i žena na mjestu događaja, nakon provedenih pretraga uhićeni i dovedeni u službene prostorije Policijske uprave zagrebačke, a nakon završenog su kriminalističkog istraživanja predani pritvorskom nadzorniku, dok je kaznena prijava zbog sumnje počinjenje kaznenog djela trgovanja ljudima dostavljena nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, navela je policija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!