Zakon o osobnoj asistenciji mora u odgodu. Ministar Piletić: “Nitko neće ostati bez asistenta”

Vijesti 15. pro 202320:00 > 16. pro 2023 07:24 0 komentara

Nitko neće ostati bez asistenta - ljuti se resorni ministar Marin Piletić na novinarska pitanja nakon što se pokazalo da Zakon o osobnoj asistenciji, najavljivan kao povijesni iskorak - mora u odgodu jer rješenja za asistente nisu spremna.

Studentski život nije lak, a za Lauru – slijepu djevojku s cerebralnom paralizom – bio bi sasvim nemoguć bez osobne asistentice.

“Više od 4 tisuće osoba s invaliditetom i njihovi osobni asistenti ovih dana žive u strepnji. Nakon 15 godina obećanja u srpnju su dočekali Zakon o osobnoj asistenciji – kojim država preuzima jamstvo za zapošljavanje i veće plaće osobnim asistentima. No, nova rješenja ne stižu na njihove adrese unatoč tome što je do 1. siječnja – kada je zakon trebao u punu primjenu – ostalo tek pola mjeseca”, rekla je Laura.

“Resorni ministar ljut jer se diže panika, kaže kako nitko neće ostati bez asistenta”, rekla je Suzana.

“No, brojke koje iznosi demantiraju ga. Donedavno je obećavao 14 tisuća asistenata za osobe s invaliditetom, brojke o kojima sada govori, nisu ni blizu tome.

Predsjednica krovne udruge osoba s invaliditetom poklanja vjeru ministru, ali i otkriva da zakon ide u odgodu na dva mjeseca.

3000 zahtjeva – tisuću rješenja

Predsjednica krovne udruge osoba s invaliditetom poklanja vjeru ministru ali i otkriva da zakon ide u odgodu na dva mjeseca.

Od 1. siječnja na snagu bi trebao stupiti i Zakon o inkluzivnom dodatku čija je provedba, upozoravaju udruge, još kompliciranija od ovoga o asistenciji. Na sva upozorenja, ministar odmahuje rukom. Njemu vrijeme ne ide tako sporo, a čekanje – ne pada teško kao onima koji o tuđoj pomoći – ovise.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!