Žudite za nečim slanim ili slatkim? Evo što vam tijelo poručuje

Izvor: Shutterstock

Nedavne studije pokazuju da je potreba za preslanom hranom povezana s nedostatkom kalcija, a slatkom s nedostatkom magnezija.

Koliko vam se puta dogodilo da vas odjednom obuzme ogromna želja za slatkišima?

Na isti način događa se da ljudi osjete veliku želju za još jednom šalicom kave ili kad ne mogu pojesti jelo ako ga prethodno dodatno ne posole.

Mnoge studije iz oblasti holističke medicine pokazuju da je žudnja za određenim namirnicama jasan znak da nam tijelo pokušava poručiti kako nam je potrebno više hranljivih materija.

Na što vas organizam pokušava upozoriti kada osjećate čestu potrebu za nečim slatkim ili slanim?

Slatkiši

Istraživanja pokazuju da je želja za slatkišima znak nedostatka magnezija. Žene koje unose dovoljnu dnevnu količinu ovog minerala u znatno manjoj mjrei osećaju somptome PMS-a od onih kod kojih postoji njegov deficit.

PROČITAJTE JOŠ

Nedovoljna količina magnezija u organizmu može povećati određene simptome za vrijeme menstrualnog ciklusa, kao što su razdražljivost, zadržavanje tekućine ili glavobolje.

Povećanje unosa hrane bogate ovim mineralom, poput špinata, mahunarki, orašastih prodova ili sjemenki postepeno će smanjiti želju za slatkišima, piše Health.

Slana hrana

Ako volite dodatno posoliti svaki obrok, vaš organizam je konstantno dehidriran što može prouzrokovati mnoge probleme.

Studije pokazuju da je potreba za preslanom hranom povezana s nedostatkom kalcija, pa tako mnoge osobe koje su na dijetama u kojima ima veoma malo namirnica bogatih ovim mineralom, imaju želju za slanom hranom.

Uvedite u svoju prehranu namirnice kao što su kefir, jogurt, tofu sir, bademi, sezam ili sardine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar