Što će biti s cijenom plina? “Uvijek ima onih koji žele zaraditi i profitirati”

Ekonomija 30. ožu 202320:08 0 komentara
Davor Puklavec/PIXSELL/ilustracija

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) završila je javno savjetovanje o Prijedlogu Izmjena i dopuna Metodologije za izračun cijena plina kojim žele smanjiti cijenu plina, a kako saznaje urednica na N1, Đurđica Klancir, stiglo im je vrlo žestoko protivljenje jednog od ključnih opskrbljivača plinom, tvrtke Prvo plinarsko društvo (PPD) u vlasništvu Pavla Vujnovca.

Iz PPD-a su također ustvrdili da izmjene smatraju “pravno neutemeljenima, nedozvoljenima i nezakonitima”, te smatraju da postoji razlog za “preispitivanje postupanja odgovorne osobe Agencije”. A iz Vlade tvrde – poskupljenje nećemo dozvoliti.

Tržište plina se smirilo, trenutačno nema šokova. Cijena plina za kućanstva prošlogodišnjom je uredbom uređena na 41 euro. Poskupljenja, ponavlja ministar, neće biti.

“Neće se promijeniti cijena plina. Takve smo odluke donijeli, nema tu nikakvih problema, nema katastrofe”, kazao je ministar Davor Filipović.

PPD smatra da je cijena neodrživa

Namjera HERA-e je da se novom metodologijom vrijednost plina računa po cijenama koje se sada mogu kupiti za godinu dana unaprijed – bile bi oko 40-tak eura/MWh. Dio trgovaca, uključujući PPD koji drži oko 30% tržišta smatra da je cijena neodrživa i da može dovesti do sloma tržišta.

“Primjenom odredbi iz prijedloga izmjena i dopuna Metodologije onemogućilo bi se optimalno funkcioniranje tržišta plina i stvorili bi se izrazito nestabilni i nepredvidivi uvjeti poslovanja opskrbljivača u obvezi javne usluge i njihovih opskrbljivača i/ili trgovaca plinom. Izmjene smatramo pravno neutemeljenima, nedozvoljenima i nezakonitima. Postoji razlog za preispitivanje postupanja odgovorne osobe Agencije”, navodi PPD u okviru javnog savjetovanja koje je uputio HERA-i.

Nakon što je N1 doznao o žestokom dopisu Agenciji koja hoće spustiti cijenu plina, iz PPD-a odbacuju da bi se njihove primjedbe mogle shvatiti kao prijetnje kaznenim progonom odgovornim osobama Here. Nisu nam odgovorili na pitanje jesu li plin za ovu sezonu već nabavili i po kojoj cijeni. Po staroj metodologiji koju zagovaraju, cijena plina za iduću sezonu bila bi čak 106 eura.

“Uvijek u ovoj krizi ima onih koji žele dodatno zaraditi i profitirati. Naravno da ima onih koji bi htjeli da je cijena plina puno veća jer bi im onda zarada bila puno veća. Ima i onih u drugim industrijama koji bi htjeli puno veće cijene jer je onda njima bolje, međutim mi štitimo hrvatske građane i hrvatsko gospodarstvo. Nastavit ćemo tako raditi i dalje i neće biti nikakvih problema po tom pitanju”, poručuje Filipović.

“Kupci moraju biti na prvom mjestu”

Predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin i bivši član Upravnog vijeća HERA-e, Dalibor Pudić, ne isključuje mogućnost da Država uskoči u pomoć ako ova metodologija nekom ozbiljnije našteti na tržištu.

“Prije svega, uvijek treba gledati na kupce, jer kupci će kasnije kazniti i proizvođače i dobavljače i sve ostalo i naći će alternativu, otići će na druge vrste energenata. Dakle kupci moraju biti na prvom mjestu”, kazao je Pudić i dodao:

“Ako su svi opasnosti zbog nečega, onda se pomaže svima. Ako je određena grupacija oštećena s nečimm, pretpostavljam da država i tu intervenira. U ovom slučaju se treba vidjeti postoji li određena šteta.”

U Saboru podsjećaju da i kod opskrbe u obvezi javne usluge postoje određeni rizici poslovanja na tržištu.

“Neki dileri su nabavili plin prije po skupljim cijenama i ako bi cijena bila ovakva, oni će sigurno ući u određeni gubitak. Ovo je neki regulatorni rizik. Očekujem od svih poslovnih subjekata da se prestanu ponašati kao da oni rizika emaju. Poduzetništvo znači preuzimanje rizika. Ne mogu Vlada i građani mitigirati poslovne rizike”, rekla je saborska zastupnica Sandra Benčić.

“U vrijeme krize uvijek treba naći triparitetan između sudionika na tržištu. To su u ovom slučaju distributeri, dobavljači i građani. Trebalo je naći drugačije modele. To smo mi predlagali da cijena za jedan dio stanovništva bude tržišna a za drugi dio stanovništva koji ima manje prihode, da ih država subvencionira. Ali ne njih jer onda rušite tržišnu utakmicu”, dodaje zastupnik Siniša Hajdaš Dončić.

Formalna odluka o cijeni nabave plina u rukama je neovisne HERA-e. Pratit ćemo hoće li žestoko protivljenje PPD-a na bilo koji način utjecati na najavljeni prijedlog HERA-e.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!