Iako je na glasu kao namirnica koja deblja, kruh može biti i odličan izbor proteina ako ga napravite kod kuće.
Postoji poseban užitak u friškom, toplom kruhu u hladna jutra. Kruh je neizostavan dio jelovnika mnogih obitelji i mnogi ga kupuju u trgovinama i pekarama. Kao što ničega previše nije dobro, tako ni previše kruha, pogotovo onog od bijelog brašna i previše kvasca, nije dobro za naše zdravlje.
Kako je bogat izbor ugljikohidrata, mnogi ga smatraju nepoželjnim ako žele regulirati prehranu i smršavjeti. No, kruh također može biti i bogat izvor proteina, posebice ako ga pravite kod kuće, gdje možete kontrolirati sastojke.
Prerađeno bijelo brašno lako možete zamijeniti onim od punog zrna, zobenim pahuljicama, heljdinim, pirovim i proso brašnom koji imaju nizak glikemijski indeks pa ih mogu jesti i dijabetičari. Kruhu možete dodati i sjemenke – suncokretove, lanene, bučine, chia, sezam, koje će ga obogatiti, a sadrže tijelu potrebne vitamine i minerale.
Pronašli smo tri odlična recepta za domaći kruh koji ne može zamijeniti niti jedan kupovni!
Jednostavan kruh
Sastojci:
– 800 g glatkog brašna
– 1 paketić instant kvasca
– pola paketića praška za pecivo
– 3 dcl mlakog mlijeka
– 2 dcl mlake vode
– 1 dcl ulja – suncokretovo ili maslinovo
– 1 puna čajna žličica soli
Priprema:
Od brašna oduzmite tri žlice i stavite u posebnu posudu, zajedno s kvascem i mlakom vodom. Smjesu promiješajte i stavite na toplo da se kvasac aktivira. Možete dodati i malo šećera da postupak bude brži. Ostatak brašna pomiješajte s praškom za pecivo i solju. Dignuti kvasac dodajte brašnu, potom mlako mlijeko i ulje.
Tijesto zamijesite da bude elastično i glatko pa ga ostavite u zdjeli da se digne dok nije duplo veće. Postupak ponovite barem dva puta – što se tijesto više puta premijesi, to je kruh rahliji i ne mrvi se.
Dignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu te rukama nježno izmijesite. Formirajte štrucu i stavite je u namašćen i dobro pobrašnjen kalup za kruh. Ako želite, kruh možete zarezati na vrhu kako biste dobili šare.
Postupno zagrijte pećnicu na 250 °C, a u međuvremenu kruh držite na toplom i pokrijte ga kuhinjskom krpom. Stavite ga peći i odmah smanjite temperaturu na 220 °C. Nakon 40 minuta čačkalicom provjerite je li kruh pečen. Pečeni kruh prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da se ohladi.
Proteinski kruh
Sastojci:
– 1 šalica heljde
– 3/4 šalice sitnih zobenih pahuljica
– 2 mjerice whey proteina, bez okusa · 2 cijela jaja
– 3 bjelanjka
– 2 žlice jogurta
– žličica sode bikarbone
– žličica soli
– žlica sezamovih sjemenki
– 2 dcl vode
Priprema:
Heljdu sameljite u brašno pa joj dodajte zobene pahuljice, proteinski prašak i sezamove sjemenke. U drugoj posudi pomiješajte jaja jogurt, sodu i sol. Spojite mokre i suhe sastojke te ih dobro sjedinite. Po potrebi dodajte smjesi malo vode.
Smjesu stavite u dobro namašćen kalup za kruh ili protvan i pecite u zagrijanoj pećnici 35 minuta na 180 stupnjeva.
Domaći kruh sa sjemenkama
Sastojci:
– 500 g crnog brašna od punog zrna
– sezamove, lanene (svijetle i tamne) i chia sjemenke
– 2 žličice soli
– 1 vrećica suhog kvasca
– malo šećera
– 280-300 ml mlake vode
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke i s mlakom vodom zamijesite srednje tvrdo tijesto. Ostavite ga da se diže na toplome oko sat vremena. Potom ga kratko premijesite i stavite u prethodno pobrašnjenu zdjelu da se diže još pola sata.
Kruh stavite u kalup obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 45-55 minuta. Njam!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!