Oglas

Presolili ste jelo? Uz pomoć ovih trikova možete neutralizirati neugodan okus

author
N1 Info
25. stu. 2024. 22:55
sol, okus, neutralizacija
Pixabay / Ilustracija | Pixabay / Ilustracija

Dodavanje soli ključno je za naglašavanje okusa u mnogim jelima, ali previše soli može ozbiljno poremetiti ravnotežu okusa.

Oglas

Ako ste slučajno stavili previše soli, ne brinite – postoji nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da ispravite situaciju.

Iako je uvijek najbolje slijediti upute u receptu i pažljivo mjeriti količinu soli, svi ponekad griješimo. Ako ste slučajno pogriješili, slijedite ove savjete, navodi klix.

Dodajte malo šećera


Ponekad dodavanje prstohvata bijelog ili smeđeg šećera može učiniti čuda. Slatko i slano kombinacija su koja često uravnotežuje okus jela. Također, možete koristiti zaslađivače poput javorovog sirupa da ublažite višak soli.

Dodajte krumpir


Jedan od najpoznatijih trikova za popravljanje presoljenih jela je dodavanje krumpira. Nekoliko kockica sirovog krumpira jednostavno stavite u juhe, variva ili slična jela. Krumpir će upiti višak tekućine, uključujući sol, i pomoći smanjiti slanost.

Kisela hrana


Kisela hrana poput soka od limuna ili limete, kao i jabučni ocat, mogu smanjiti intenzitet slanosti. Isto tako, proizvodi na bazi rajčice poput umaka ili paste mogu pomoći jer rajčice prirodno sadrže kiseline koje uravnotežuju okus.

Za jela poput variva ili musake možete dodati sastojke poput kiselog vrhnja, svježeg sira ili avokada. Ovi kremasti dodaci ne samo da pomažu ublažiti slanost, već doprinose i bogatstvu okusa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama