Ova tri mliječna proizvoda su najgora za zdravlje, a Hrvati ih obožavaju.
Mnogi se liječnici slažu da je redovita uporaba fermentiranih mliječnih proizvoda, koji sadrže bakterije korisne za crijevnu mikrofloru, osnova zdravog načina života i pravilne prehrane. Međutim, nemaju svi blagotvoran učinak na ljudski organizam.
Dijetetičarka Daria Rusakova sastavila je popis fermentiranih mliječnih proizvoda koji su opasni po zdravlje.
1. Jogurti s dodacima
Jogurti s raznim dodacima nisu prirodno “mlijeko”, jer sadrže puno više ugljikohidrata nego bilo koji drugi fermentirani mliječni proizvod.
Zbog neprirodnih dodataka i velike količine šećera, koji remeti apsorpciju kalcija, više spadaju u slatkiše nego u mliječne proizvode.
2. Mliječni proizvodi bez masnoće
Iako ih većina uzima jer misli da su niskokalorični i zdravi, nemasni mliječni proizvodi zapravo su sve samo ne to, prenosi Krstarica.
Činjenica je da se škrob dodaje u sastav ovakvih jogurta kako bi se postigla potrebna konzistencija, koja je jednako kalorična kao i ugljikohidrati. Problem leži u tome što “mlijeko” bez masnoće ne zasićuje organizam, već, naprotiv, potiče apetit povećavajući razinu šećera u krvi.
3. Punomasno kiselo vrhnje
Kiselo vrhnje s udjelom masti od 25-30% jedna je od najtežih probavljivih namirnica, ometa rad gušterače i jetre. No, to ne znači da se ove namirnice trebate potpuno odreći. Da biste izbjegli probleme s probavom i rizik od razvoja gastrointestinalnih bolesti, dovoljno je samo uzimati onu s nižim udjelom masti, 10-15%.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!