Ova tri mliječna proizvoda najštetnija su za zdravlje: Neprimjetno debljaju i loši su za probavu

Lifestyle 06. ruj 202417:57 0 komentara
Any Lane/Pexels/Ilustracija

Ova tri mliječna proizvoda su najgora za zdravlje, a Hrvati ih obožavaju.

Mnogi se liječnici slažu da je redovita uporaba fermentiranih mliječnih proizvoda, koji sadrže bakterije korisne za crijevnu mikrofloru, osnova zdravog načina života i pravilne prehrane. Međutim, nemaju svi blagotvoran učinak na ljudski organizam.

Dijetetičarka Daria Rusakova sastavila je popis fermentiranih mliječnih proizvoda koji su opasni po zdravlje.

1. Jogurti s dodacima

Jogurti s raznim dodacima nisu prirodno “mlijeko”, jer sadrže puno više ugljikohidrata nego bilo koji drugi fermentirani mliječni proizvod.

Zbog neprirodnih dodataka i velike količine šećera, koji remeti apsorpciju kalcija, više spadaju u slatkiše nego u mliječne proizvode.

2. Mliječni proizvodi bez masnoće

Iako ih većina uzima jer misli da su niskokalorični i zdravi, nemasni mliječni proizvodi zapravo su sve samo ne to, prenosi Krstarica.

Činjenica je da se škrob dodaje u sastav ovakvih jogurta kako bi se postigla potrebna konzistencija, koja je jednako kalorična kao i ugljikohidrati. Problem leži u tome što “mlijeko” bez masnoće ne zasićuje organizam, već, naprotiv, potiče apetit povećavajući razinu šećera u krvi.

3. Punomasno kiselo vrhnje

Kiselo vrhnje s udjelom masti od 25-30% jedna je od najtežih probavljivih namirnica, ometa rad gušterače i jetre. No, to ne znači da se ove namirnice trebate potpuno odreći. Da biste izbjegli probleme s probavom i rizik od razvoja gastrointestinalnih bolesti, dovoljno je samo uzimati onu s nižim udjelom masti, 10-15%.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!