10. rujna počinje Hvar Film Festival, ovo su prve informacije

Kultura 29. srp 202419:08 0 komentara
10. rujna počinje Hvar Film Festival, ovo su prve informacije
Zvonimir Barisin/PIXSELL/ilustracija

Vrijednost Grada Hvara za sklapanje filmskih poslova je neprocjenjiva i želimo je iskoristiti kako bi mladi profesionalci imali odskočnu dasku za dalju karijeru i razvoj.

Hrvatska će od ovog ljeta postati bogatija za još jedan festival, čime se dodatno obogaćuje kulturni život u Hrvatskoj i regiji.

U sklopu ceremonije dodjele nagrada 5. OFF Pro Film Marketa Sarajevo, direktor Telemach OFF-a ujedno i Umjetnički direktor Hvar Film Festivala Kenan Musić najavio je prvo, premijereno izdanje Festivala koje počinje 10.9. i traje do 14.9.

Hvar Film Festival će se održati u Gradu Hvaru na nekoliko lokacija a svoj program prilagodit će domaćoj i internacionalnoj publici te filmskoj industriji koja pristiže iz zemalja regije ali i Austrije, Italije, Francuske, Španjolske i drugih zemalja Europe.

Festival će prikazati 20 kratkih natjecateljskih filmova, od čega 10 filmova u kategoriji regionalnog filma i 10 filmova u kategoriji Sunny Shorts. Slotovi kratkih filmova će se prikazivati u sklopu otvorenih kina od 21 sat. Cijeli raspored programa i informacije o lokacijama i preuzimanju besplatnih ulaznica će biti dostupni od 20.8.

Osim natjecateljskog filma, na rasporedu su i projekcije filmova van konkurencije.

Pored programa namijenjenog publici, Hvar Film Festival već od prve godina mnogo pažnje posvetit će i industriji te će se u sklopu Festivala organizirati i Sunny Shorts Film Market. SSFM donosi dva dana sesija i radionica te Sunny Pitch – 8 projekata u razvoju koji će se predstaviti žiriju i sudionicima industry programa u potrazi za produkcijskim sredstvima za završetak filma.

Hvar Film Festival će od 10.-14.9. u Grad Hvar donijeti dašak filmskog glamura i vrhunske filmove te značajno doprinijeti kulturnoj ponudi ne samo Hvara već i cijele Dalmatinske županije, uzimajući u obzir imena iz svijeta filma koja će biti dio Festivala.

Pored filmskog i industry programa, HFF će ove godini dodijeliti i Artist Residence za jednog autora ili autoricu koji će krajem godine provesti tri tjedna na Hvaru radeći na svom projektu u razvoju.

HFF se održava pod pokroviteljstvom Grada Hvara, Turističke zajednice Grada Hvara, Turističke zajednice Splitsko-Dalmatinske županije te Javne ustanove u kulturi Hvar 16 12. Glavni sponzor Festivala je Telemach HR.

Umjetnički direktor HFF Festivala, Kenan Musić, na predstavljanju festivala u Sarajevu je istaknuo da Hvar ima potencijal postati središte filmske industrije.

“Krećemo s industrijskom inicijativom namijenjenoj za kratki film. Stavljamo kratki film u središte zbivanja i dajemo mu značaj koji zaslužuje. U godinama koje su ispred nas na Hvar ćemo pozvati i dovesti najveće producente kratkih filmova i uvezati regiju i ovaj dio Europe s ostatkom svijeta. Vrijednost Grada Hvara za sklapanje filmskih poslova je neprocjenjiva i želimo je iskoristiti kako bi mladi profesionalci imali odskočnu dasku za daljnju karijeru i razvoj.

Hrvatska je nedavno dobila svoju Zlatnu Palmu, mi ih želimo dovesti u Hrvatsku još više. I Palmu i Medvjeda i sve značajne nagrade koje imamo. Mi u Sarajevu već 16 godina radimo Omladinski Film Festival i već 5 godina imamo najveći market za kratki film u ovom dijelu svijeta. Pokazali smo da se može i da trebamo, sada je vrijeme da Hvar i Hrvatska dobiju značajan festival namijenjen industriji isto onoliko koliko i publici”, izjavio je Musić.

Cijeli program i raspored projekcija bit će dostupni od 20.8. na www.hvarfilmfestival.hr

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!