ZagrebDoxovi dokumentarni naslovi prikazuju se po Hrvatskoj

Kultura 13. lip 202413:47 0 komentara
ZagrebDox

ZagrebDoxovi dokumentarni naslovi više ne stanuju samo u našem glavnom gradu, ističu organizatori Festivala najavljujući da će u suradnji s Kino mrežom Festival dokumentarnog filma ZagrebDox u nizu hrvatskih gradova prikazati tri filma koja su obilježila njegovo dvadeseto izdanje.

U okviru programu ZagrebDox u gostima, filmovi “April u Francuskoj”, “Nasmijana Gruzija” i “Sretni kamperi” bit će prikazani u Bjelovaru, Daruvaru, Klanjcu, Labinu, Novskoj, Puli, Rijeci, Samoboru, Slatini, Varaždinu i  Zaboku, priopćeno je u četvrtak. Filmovi će biti na repertoaru 15. i 16. lipnja.

Izvršni direktor ZagrebDoxa Hrvoje Pukšec kazao je da se radi o dokumentarcima koji se nakon festivalskog tjedna uglavnom više ne mogu pogledati, pogotovo oni koji nemaju hrvatskog producenta ili koproducenta niti lokalnog distributera.

Film “April u Francuskoj” prati April, petogodišnju Engleskinju nezadovoljnu preseljenjem svoje obitelji u Francusku. Nakon lockdowna provedena u Parizu seli se u malo srednjovjekovno selo u jugozapadnoj Francuskoj gdje je živio njezin pradjed. Posjećujući mjesno groblje, April misli da ljudi tamo samo spavaju. Razgovara sa svojim pradjedom i čvrsto vjeruje da bi se on na kraju mogao vratiti.

“Nasmijana Gruzija” pokušava odgovoriti na pitanje koja je cijena poluistina koje lansiraju političari. Godine 2012. gruzijski predsjednik obećao je subvencioniranu stomatološku skrb. Po cijeloj zemlji državni zubari počeli su vaditi pokvarene zube uz obećanje da će ih zamijeniti u predstojećim mjesecima – a onda je predsjednik izgubio.

“Sretni kamperi” žive u kampu uz obalu Virginije. Ali, njihov raj biva prodan i oni se pripremaju za deložaciju i gubitak generacijama dugih veza. Dok se još jednom odvija poznata priča o raseljavanju, oni se čvrsto drže svojih posljednjih sunčanih dana. Imućniji ljudi, koji će zauzeti njihovo mjesto, nikada neće biti tako bogati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!