S Valentinovom iza nas, razne čokolade i bombonijere sada se mogu naći na akcijama, ali razmislite o tome da odaberete tamnu čokoladu.
Kao što je pokazalo sve više istraživanja, postoji mnoge zdravstvene dobrobiti povezane su s tamnom čokoladom.
Antioksidativna svojstva
Tamna čokolada sadrži velike količine flavonoida, polifenola, katehina i drugih organskih spojeva koji djeluju kao antioksidansi. Antioksidansi štite od slobodnih radikala, koji oštećuju vaše stanice i doprinose širokom spektru bolesti, poput bolesti srca i raka.
Poboljšano zdravlje kardiovaskularnog sustava
Flavonoidi sadržani u tamnoj čokoladi potiču sluznicu vaših arterija na proizvodnju dušikovog oksida, što poboljšava protok krvi i smanjuje krvni tlak. Međutim, ovaj učinak je blag i ne mora nužno pomoći osobama sa stanjima kao što su kronično visoki krvni tlak i dijabetes tipa 2.
Zaštita od visokog kolesterola
Visoke razine lipoproteina niske gustoće (također poznate kao LDL ili “loš” kolesterol) glavni su faktor rizika za srčane bolesti. Dodatno, određene vrste LDL kolesterola mogu oksidirati kada su u interakciji sa slobodnim radikalima; to može uzrokovati upalu i nakupljanje plaka unutar vaših arterija. Tamna čokolada smanjuje razinu LDL kolesterola u tijelu, uključujući one vrste koje najvjerojatnije oksidiraju.
Osim ovih dobrobiti, tamna čokolada također sadrži značajne količine potrebnih nutrijenata, kao što su: vlakna, željezo, magnezij, mangan, bakar, kalij, fosfor, cink, selen
Važno je imati na umu da je tamna čokolada najkorisnija kada se konzumira umjereno, prenosi flushinghospital.org.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!