
Ako ste ikada zarezali komad govedine ili svinjetine i primijetili svjetlucavi sjaj u duginim bojama na površini, možda ste zastali na trenutak i zapitali se što nije u redu. Ali zapravo postoji jednostavno znanstveno objašnjenje za "dugine boje" na mesu.
Iako se pojava šarenih boja na mesu može činiti zabrinjavajućom, zapravo postoji jednostavno znanstveno objašnjenje za ovaj fenomen, piše N1 Slovenija.
Dugine nijanse na komadima mesa rezultat su loma svjetlosti, piše News Daily. Kada svjetlost obasja površinu mesa – sa sadržajem proteina, masti i željeza – ona se savija i raspršuje, stvarajući efekt prizme. Rezultat ovog raspršenja svjetlosti su dugine boje koje ponekad vidite.
Dr. Thomas Powell, izvršni direktor Američkog društva za znanost o mesu, objašnjava da je ovaj učinak najuočljiviji kada je meso narezano na tanke kriške i ravnomjerno jer rezanje ravno preko mišićnih vlakana i izlaganje točnoj količini vlage dodatno poboljšava reflektirajući izgled.
Ovaj se fenomen također može primijetiti kod svinjetine, ribe, slanine i šunke.
Dobra vijest je da je meso s duginim odsjajima savršeno sigurno za jelo ako nema drugih znakova kvarenja jer ovaj optički učinak nije povezan s kontaminacijom, bakterijama ili kvarenjem.
Kako biste bili sigurni da je vaše meso svježe i sigurno, dobro je uvijek provjeriti ostale pokazatelje prije kuhanja. Ako meso ima neugodan miris, sluzavu ili ljepljivu teksturu ili je sive, zelenkaste ili smeđe boje, najvjerojatnije s njim nešto nije u redu. Međutim, ako vaše meso nema znakove kvarenja, savršeno je sigurno za kuhanje i jelo – unatoč efektu duge.
Zašto se to češće događa s određenim vrstama mesa?
Iako se efekt duge može pojaviti u različitim vrstama mesa, najčešće se vidi u mesnim prerađevinama kao što su šunka, pečena govedina i suhomesnati proizvodi od svinjetine. To je zato što se prerađeno meso često reže na vrlo tanke kriške, što omogućuje da se više svjetla odbija od njegove površine.
Osim toga, meso koje je bilo izloženo vlazi ili laganom sušenju može imati izraženiji sjaj. Stoga ćete ovaj fenomen možda češće primijetiti kod mesnih delikatesa ili prethodno zapakiranih narezaka nego kod svježeg mesa.
Ako vam smeta pojava duginih boja na mesu, možete ga čuvati u hermetički zatvorenoj posudi ili vakuumiranoj ambalaži kako biste ograničili izlaganje svjetlu i vlazi, rezati u smjeru vlakana i kuhati na nižim temperaturama, savjetuje News Daily.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare