Rezanje luka može biti prilično neugodno iskustvo jer uzrokuje peckanje i suzenje očiju, no to možete spriječiti pomoću soka od limuna.
Luk je aromatičan i neizostavan dio mnogih jela, no njegova priprema uglavnom nije baš ugodna jer pri rezanju izaziva suze. I dok svi tvrde da imaju najbolji trik za smanjenje suza prilikom rezanja luka, kuhari koriste jednu konkretnu kuhinjsku namirnicu.
Trik koji dijeli turska kuharica Meliz Berg, poznata pod nadimkom Meliz Cooks na društvenim mrežama, a preporučuju i drugi profesionalni kuhari, jest korištenje limuna.
Kao što se može vidjeti u videu pripreme jednog od njenih recepata za juhu, Meliz prereže limun na pola prije nego što nareže luk i namaže dasku za rezanje limunovim sokom.
Enzim koji uzrokuje da aminokiseline u luku izazovu osjećaj peckanja dobro radi pri određenom pH rasponu. Kiselina poput limuna ili octa usporit će enzim koji dovodi do suza.
Usporavanje enzima luka koji izaziva suzenje ima još jednu prednost: zadržava netaknutu aminokiselinu koja luku daje sposobnost da poboljša okus u receptu, prenosi Klix.ba.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!