Oglas

Ovaj ugljikohidrat nikada ne biste trebali jesti ako imate česte probavne tegobe

author
N1 Info
23. stu. 2023. 14:18
>
25. stu. 2023. 07:08
slatkiši, ugljikohidrati, šećeri
Pixabay/Ilustracija | Pixabay/Ilustracija

Ugljikohidrati su esencijalna grupa hrane koja daje energiju tijelu. Međutim, nisu svi ugljikohidrati jednaki, a neki, poznati kao upalni ugljikohidrati, mogu doprinijeti kroničnoj upali.

Oglas

Ova upala, često povezana s visoko obrađenim i rafiniranim ugljikohidratima, može dovesti do probavne nelagode. Hrana bogata šećerima, rafiniranim žitaricama i određenim vrstama ugljikohidrata može uzrokovati probleme poput nadutosti i plinova, piše klix.ba.

Krutika Nanavati, registrirana dijetetičarka i nutricionistica, govorila je o jednoj vrsti upalnih ugljikohidrata koje biste trebali izbjegavati ako želite ublažiti probavne tegobe.

Nanavati je otkrila da su rafinirani šećeri u prerađenoj hrani poput slatkiša, peciva i bezalkoholnih pića upalni ugljikohidrati koje treba izbjegavati radi bolje probave i općeg blagostanja.
Rafinirani šećer, koji se često nalazi u prerađenoj i zašećerenoj hrani, može doprinijeti razvoju probavnih tegoba kada se prekomjerno konzumira. Rafinirani šećeri, poput onih u slatkim grickalicama i pićima, brzo se apsorbiraju, uzrokujući skokove u razini šećera u krvi.

To može dovesti do upale i poremetiti ravnotežu crijevnih bakterija, što potencijalno može rezultirati probavnim problemima poput nadutosti i nelagode.

"Izbjegavanje upalnih ugljikohidrata poput rafiniranog šećera može ublažiti probavne nelagode održavanjem uravnoteženog crijevnog mikrobioma i smanjenjem upale", kaže Nanavati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama