Posuda za pečenje jedan su od najčešće korištenih predmeta u svakoj kuhinji, a često je lako uočiti istrošenost već nakon kratkog vremena. Ulje, hrana i masnoća mogu se zalijepiti za metal, ostavljajući tamne mrlje i pougljenjene ostatke.
Upotreba perilice posuđa za uklanjanje mrlja može biti štetna i često neučinkovita, odnosno može pogoršati izgled posude tako što joj može promijeniti boju, piše Express, prenosi Večernji.hr.
Stručnjakinja za čišćenje Martha Stewart, tvrdi da je to uzrokovano kombinacijom visoke topline, sadržaja minerala u vodi i kemikalija koje se nalaze u tabletama za perilicu posuđa. S vremenom će metalno posuđe, osobito aluminijsko, izgledati pocrnjelo i mrljasto.
Objasnila je da, ako se posude za pečenje ne očiste u potpunosti nakon upotrebe, zaostalo ulje i hrana dodatno će se zapeći na tavi sljedeći put kada se stave u vruću pećnicu.
Samo sapun i voda neće biti dovoljni da izribate tvrdokorne mrlje, pa stručnjakinja preporučuje kombinaciju sode bikarbone i vodikovog peroksida za čišćenje prljavštine i čađi.
Pomiješajte jednu žlicu sode bikarbone s dvije žlice vodikovog peroksida i rasporedite po posudi za pečenje. Ostavite da odstoji dva sata i istrljajte vlažnom spužvom. Umjesto vodikovog peroksida možete koristiti i običan bijeli ocat, iako ćete morati promijeniti količine.
Pomiješajte pola šalice sode bikarbone s jednakim dijelovima octa i izlijte u posudu, te zatim dodajte vrelu vodu. Ostavite da se namače 40 minuta prije nego što izribate.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!