Većina ljudi može uživati u luku uz minimalne ili nikakve probleme. Međutim, postoje nuspojave kao što su loš zadah, iritacija očiju i alergijske reakcije.
Luk je kulinarsko i ljekovito bilje. Pripada rodu Allium zajedno s češnjakom, ljutikom, porilukom, mladim lukom i vlascem.
Vjeruje se da je to jedno od najranije uzgojenih povrća na svijetu. Koristili su ga Rimljani, Grci i mnoge druge kulture tisućama godina kao hranu i kao lijek za brojne bolesti.
Korištenje luka kao biljnog lijeka dovelo je moderna istraživanja do otkrivanja njegovih brojnih ljekovitih prednosti. Na primjer, može imati protuupalna, antibakterijska, antitrombotička, antikancerogena, antioksidativna svojstva i svojstva zaštite srca i jetre.
Ipak, unatoč ovom mnoštvu potencijalnih zdravstvenih dobrobiti, luk može uzrokovati neželjene nuspojave kod nekih ljudi, piše Healthline.
1. Može pogoršati simptome IBS-a
Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) arakteriziraju simptomi kao što su nadutost, bolovi u trbuhu, grčevi, plinovi, generalizirana slabost i abnormalni pokreti crijeva koji variraju od zatvora do proljeva.
Iako se hrana ne smatra uzrokom IBS-a, ona može potaknuti njegove simptome. Stoga je dijeta s niskim udjelom FODMAP-a postala popularan tretman utemeljen na dokazima.
“FODMAP” je kratica za “fermentabilne oligo-, di-, monosaharide i poliole”. To su neprobavljivi i sporo apsorbirani ugljikohidrati kratkog lanca koji se nalaze u određenoj hrani i uzrokuju nelagodu kod osoba s IBS-om. Dijeta s niskim udjelom FODMAP-a ima za cilj izbjegavati hranu s visokim udjelom FODMAP-a i zamijeniti je hranom s niskim udjelom FODMAP-a kako bi se smanjilo oticanje crijeva. Luk, češnjak, ljutika, mahunarke, kokos i proizvodi na bazi mlijeka i pšenice uobičajene su namirnice s visokim udjelom FODMAP-a.
Budući da luk može izazvati ili pogoršati simptome IBS-a, neki ljudi će ga možda morati privremeno ili trajno izbjegavati.
2. Neki ljudi su alergični
Alergije na hranu se javljaju kada vaš imunološki sustav ima negativnu reakciju na proteine iz određene hrane. Ovaj imunološki odgovor može utjecati na organe i sustave kao što su vaša koža, crijeva, srce te dišni i živčani sustav.
Najčešći alergeni u hrani za djecu i odrasle su kravlje mlijeko, jaja, kikiriki, riba, školjke, orašasti plodovi, soja i pšenica. Nadalje, voće i povrće su najčešći alergeni kod odraslih.
Nekoliko studija identificiralo je alergijske reakcije na luk. Luk pripada obitelji cvjetnica Liliaceae, zajedno s češnjakom, šparogama i porilukom. Istraživanja sugeriraju da se može pojaviti unakrsna alergijska reakcija između različitih biljaka Liliaceae kao i peludi trava. To znači da ako ste alergični na jedan od njih, možete doživjeti alergijske reakcije i na druge.
Luk sadrži spojeve koji se nazivaju dialil disulfid i protein prijenosa lipida, koji mogu uzrokovati simptome alergije kao što su astma, curenje iz nosa, začepljenost nosa, crvene oči, svrbež očiju i nosa i kontaktni dermatitis, karakteriziran crvenim osipom koji svrbi. U rijetkim slučajevima može doći do kontaktnog dermatitisa kada ljudi jednostavno dodiruju luk bez da ga jedu.
3. Može iritirati oči
Prilikom sjeckanja luka vjerojatno ste osjetili peckanje u očima koje uzrokuje suzenje.
Pripadnici roda Allium proizvode sumporni metabolit koji se naziva lakrimatorni faktor (LF), koji djeluje kao kemijski obrambeni mehanizam protiv životinja i mikroba. LF je hlapljiv spoj, što znači da lako isparava. Oslobađa se kao rezultat niza enzimskih reakcija koje se događaju kada se tkivo luka poremeti — primjerice kada ga nasjeckate. Zbog svoje hlapljivosti, LF može dospjeti u vaše oči i izazvati iritaciju odgovornu za učinak luka koji izaziva suze.
Kako biste spriječili da vam LF dospije u oči, možete pokušati ohladiti luk prije nego što njime rukujete, nasjeckati ga pod mlazom vode, nositi zaštitne naočale i zapaliti šibicu
4. Može izazvati žgaravicu
Žgaravica može biti simptom gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) — stanja u kojem se sadržaj želuca vraća natrag u jednjak, cijev koja povezuje želudac i grlo. To može uzrokovati peckanje u prsima. To se događa kada se mišić na kraju vašeg jednjaka, koji se naziva donji ezofagealni sfinkter (LES), opusti. To može omogućiti da hrana i želučana kiselina prođu u vaš jednjak.
Istraživanja iz 2000. sugeriraju da neka hrana, uključujući luk, može izazvati simptome žgaravice potičući opuštanje LES-a. Studija iz 1990. primijetila je da je obrok koji je sadržavao luk značajno povećao epizode žgaravice kod ljudi s čestim žgaravicama, i u usporedbi s istim obrokom bez luka i s kontrolnom skupinom ljudi bez žgaravice.
5. Loš zadah
Ako ste ikada uživali u jelu s lukom, ova smrdljiva nuspojava vjerojatno vas neće iznenaditi. Konzumacija određene hrane, poput luka i češnjaka, može uzrokovati privremenu halitozu, poznatiju kao loš zadah (18 Pouzdani izvor).
Ako želite uživati u jelu s lukom, ali brinete zbog lošeg zadaha, možda se možete boriti s mirisom pranjem zuba, koncem, žvakaćim gumama ili ispiranjem usta nakon jela.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!