Brušenje ili oštrenje: Koja metoda je najbolja za vaše kuhinjske noževe?

Lifestyle 05. lis 202420:54 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Korištenje tupih kuhinjskih noževa može biti kao da pokušavate narezati rajčicu maslacem — frustrirajuće i neuredno.

Tup nož smanjuje učinkovitost i predstavlja sigurnosni rizik jer zahtijeva više sile pri rezanju, čime se povećava vjerojatnost klizanja i nesreća.

Brušenje je prikladno za one koji redovito kuhaju i žele održavati svoje već naoštrene noževe uz minimalnu intervenciju, dok je oštrenje primjereno za noževe koji su vidno izgubili svoju oštrinu i trebaju obnovu.

Brušenje je korektivna mjera koja održava oštricu poravnanom i ravnom bez uklanjanja metala s noža.

Pomoću brusne šipke ponovno poravnavate mikroskopske zube na rubu oštrice.

Ovaj postupak je brz i jednostavan te ga treba često izvoditi, idealno nakon nekoliko korištenja.

Pravilna tehnika uključuje držanje brusne šipke okomito i povlačenje noža pod točnim kutom od 15 do 20 stupnjeva kako bi se postiglo optimalno poravnanje.

Iako brušenje ne oštri tup nož, ono sigurno produljuje vijek trajanja oštrog ruba.

S druge strane, oštrenje podrazumijeva uklanjanje materijala s oštrice kako bi se stvorio novi rub.

Može se provoditi pomoću alata poput brusnog kamena, električnih oštrilica ili ručnih oštrilica, piše Home Digest.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!