Sa ili bez jaja (ovisno o ukusu), možete napraviti gusti kremasti gelato kod kuće, nakon sporog procesa zamrzavanja obično uz pomoć aparata za sladoled.
Gelato potječe iz Italije gdje ga rade u popularnim gelaterijama.
Varate se ako ste mislili da je recept za originalni gelato – tajna. Dobra vijest je da ga možete napraviti kod kuće.
Za pravi gelato obično je potreban aparat za sladoled, ali može se napraviti i bez njega. Pogledajte kako:
Sastojci za gelato
Vrijeme pripreme: 5 min + oko 40 min u aparatu za sladoled
Vrijeme kuhanja: 10 min
Porcije: 6/8 osoba, što je oko 750 g gelata
Bez aparata za sladoled:
Vrijeme pripreme: 5 min + hlađenje u zamrzivaču oko 5 sati
Vrijeme kuhanja: 10 min
Porcije: 6/8 osoba što je oko 750 g (1,65 lb) sladoleda
4 srednja žumanjka
150 g (¾ šalice) granuliranog šećera
350 ml (1 ½ šalice) punomasnog mlijeka
250 ml (1 šalica) gustog vrhnja
Malo naribane limunove korice ili ekstrakta vanilije (po želji)
Najkorisniji alat za pravljenje autentičnog talijanskog gelata svakako je aparat za sladoled ili Gelatiera. Postoje razne vrste strojeva za gelato, ali najbolji je onaj koji ima kompresor koji hladi gelato dok se radi.
Recept s aparatom za sladoled
Korak 1) – Žumanjke mutiti sa šećerom najvećom brzinom oko 5 minuta, dok ne dobijete glatku pjenastu kremu. Možete koristiti samostojeći ili električni ručni mikser. Možete ih i ručno umutiti pjenjačom, ali potrebno je više vremena i rezultat nije tako savršen kao s električnom miješalicom.
Korak 2) – U međuvremenu ulijte mlijeko u lonac i pustite ga da zavrije. Kuhajte oko 5 minuta.
Mlijeko ne smije prokuhati!
Ako imate kuhinjski termometar, možete provjeriti ostaje li temperatura oko 85°C (185 F). Ako nemate termometar, svakako maknite lonac s vatre ili smanjite vatru ako vidite da mlijeko počinje kuhati.
#related-news_0
Korak 3) – U ovom koraku prebacite kremu od jaja i šećera u lonac. Polako ulijevajte vruće mlijeko. Nastavite miješati dok to radite. Ovako se pasteriziraju jaja. S izuzetkom brašna, postupak je sličan receptu za slastičarsku kremu. Ako želite aromatizirati svoj gelato, sada je vrijeme da dodate naribanu koricu limuna ili dvije kapi ekstrakta vanilije. Sada ponovo stavite na vatru i kuhajte još 5 minuta.
Zatim ugasiti vatru i dodati hladno vrhnje. Jako dobro izmiješajte dok ne dobijete mlaku smjesu. Ako imate aparat za sladoled s kompresorom (koji hladi dok mućkate gelato), nema potrebe dodatno hladiti smjesu u hladnjaku.
Recept bez aparata za sladoled
Ako nemate aparat za sladoled, ne brinite! Pokazat ćemo vam kako napraviti talijanski gelato bez pomoći aparata za sladoled. Potrebno je više vremena (5 sati umjesto oko 40 minuta) i više rada, ali rezultat je i dalje izuzetan! Pogledajmo kako se to radi!
Korak 4/2) – Ulijte smjesu u posudu za sladoled i stavite je u zamrzivač na oko 5 sati. Svakih 30 minuta morate razbiti smrznutu površinu. Izvadite iz zamrzivača i miješajte oko 30 sekundi ručno ili električnom mješalicom na niskoj brzini.
Ovaj korak je neophodan kako bi se spriječilo stvaranje kristala leda u sladoledu i kako bi se dobio kremasti rezultat. Naravno, ovo je malo naporniji proces, ali se isplati.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!