Vatikan: Papa je u dobrom stanju nakon operacije debelog crijeva

Svijet 05. srp 202113:23
Izvor: HANDOUT / VATICAN MEDIA / AFP

Papa Franjo je budan, diše bez pomoći i općenito je u dobrom stanju nakon operacije debelog crijeva, a očekuje se da ostane u bolnici sedam dana ako ne bude nikakvih komplikacija, priopćio je Vatikan u ponedjeljak.

Glasnogovornik Matteo Bruni rekao je u priopćenju da je operacija 84-godišnjeg pape u nedjelju navečer, koju je izvodio 10-člani operacijski tim u rimskoj bolnici Gemelli, trajala oko tri sata.

Papa Franjo se podvrgnuo zakazanoj operaciji zbog simptomatske divertikularne stenoze debelog crijeva, stanja u kojem na debelom crijevu nastaju vrećice koje izbijaju kroz stijenku crijeva poput mjehurića, zbog čega se ono sužava.

Osim što izaziva bol, stanje koje je učestalije kod starijih ljudi, može dovesti do nadutosti, upale i poteškoća u stolici.

Ovo je prvi put da je papa Franjo primljen u bolnicu otkad je izabran 2013. godine.

Papa se samo nekoliko sati prije objave da odlazi na operaciju obratio tisućama ljudi na Trgu svetog Petra tijekom nedjeljnog blagoslova i najavio putovanje u Slovačku i Mađarsku u rujnu.

Papa također pati od išijasa, odnosno stanja koje uzrokuje snažnu bol od donjeg dijela leđa duž živca do nogu.

Zbog bolova, ponekad teško hoda i redovito ide na fizikalnu terapiju, a iz tog je razloga i propustio nekoliko događaja početkom ove godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar