190 milijuna kuna bespovratnih sredstava za strateški projekt Karlovac -Karst

Vijesti 05. srp 202109:56 0 komentara
Marko Prpic/PIXSELL

Hrvatskim šumama je za strateški projekt „Razminiranje i zaštita šuma na kršu u Natura 2000 područjima u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije - Karlovac KARST“, odobreno 190 milijuna bespovratnih EU sredstava, priopćeno je u ponedjeljak iz Hrvatskih šuma.

Kako se navodi, u Zagrebu je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Razminiranje i zaštita šuma na kršu u Natura 2000 područjima u  jugozapadnom dijelu Karlovačke županije – KARLOVAC KARST“ ukupno vrijedan 241 milijuna kuna (uz sufinanciranje bespovratnim sredstvima EU – Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.).

Potpisali su ga  ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Čorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša Siniša Kukić, te u ime korisnika bespovratnih sredstava, Hrvatskih šuma d.o.o., predsjednik Uprave Krunoslav Jakupčić i član Uprave Igor Fazekaš.

Cilj projekta je razminiranje, očuvanje i zaštita ukupno 1.929,08 hektara šuma i šumskog zemljišta koje se prostire na području ekološke mreže Natura 2000 u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije – općine Tounj, Josipdol i Plaški.

Provedbom projekta, zajedno s partnerom Ministarstvom unutarnjih poslova, razminirati će se 1.709,06 hektara minski sumnjivog područja, rekonstruirati 43,60 km protupožarnih prosjeka s elementima šumskih cesta, te obnoviti 210,65 ha šuma i šumskog zemljišta.

“Naša je zadaća očuvati bioraznolikost i okoliš u cijeloj Hrvatskoj, a osobito u zaštićenim područjima, no to nije moguće na onima koja su zagađena minama ili minski sumnjiva. Stoga me veseli potpisivanje ovog ugovora koji će omogućiti obnovu i održavanje šumskog zemljišta na području Karlovačke županije te istovremeno doprinijeti smanjenju udjela minski sumnjivih površina u  Hrvatskoj”, rekao je ministar Ćorić.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić istaknuo je da su Hrvatske šume od svog osnutka uložile goleme napore te financijska sredstva u razminiranje šuma.

U razminiranju šuma je do sada iz sredstava Opće korisnih funkcija šuma utrošeno oko 600 milijuna kuna, rekao je Jakupčić, dodavši kako se to posljednjih godina čini kroz strateške projekte koji se financiraju iz fondova Europske unije.

Uz EU projekte NATURAVITA (Osječko-baranjska županija) i FEARLESS VELEBIT (Ličko-senjska i Zadarska županija), KARLOVAC KARST je najbolji primjer za to, dodao je.

Provođenjem projekta Karlovac KARST nakon više od 25 godina omogućit će se siguran javni pristup područjima u kojima su prisutni eksplozivni ostaci rata ili se sumnja na njihovu prisutnost, ali i konačno omogućiti održivo upravljanje i zaštita šuma, odnosno nesmetano gospodarenje šumama u skladu sa strogim načelima održivog upravljanja šumama, naglasio je Jakupčić.

Trenutno Hrvatske šume, u različitim fazama provedbe, imaju projekte ukupne vrijednosti 1,3 milijardi kuna, navodi se u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!