Bez Tolušića na saborskom odboru, SDP i dalje traži ostavku

Vijesti 18. kol 201707:53 > 10:58
N1

U petak je u Saboru u 11 sati počela zajednička sjednica Odbora za poljoprivredu i Odbora za gospodarstvo sazvana zbog takozvanog trgovinskog rata sa susjedima koji je nastao nakon što je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić uveo kontroverzni Pravilnik kojim su se povećale naknade za uvoz voća i povrća iz trećih zemalja.

11:10  “Cijena fitosanitarnog pregleda postala ključna politička tema, na koju su reagirale i susjedne zemlje. Imali smo i pismo EU da i mi moramo uvesti određene kontrole i štititi interese EU. Treba vidjeti kako druge zemlje pristupaju sličnim problemima.

Po samim podacima vidimo da gro roba voća i povrća ne dolazi iz susjednih zemalja, najviše dolazi iz EU-a”, rekao je na početku predsjednik Odbora za poljoprivredu Tomislav Panenić

Presjek događanja u ime Ministarstva poljoprivrede dala je državna tajnica.

“Pravilniku je cilj bila zaštita hrvatskih proizvođača i potrošača. Takav mu je cilj i danas, u malo izmijenjenoj varijanti”, kazala je

11:00 Počela je sjednica dvaju odbora, no nema ministra poljoprivrede Tomislava Tolušća. U ime Ministarstva došla je državna tajnica.

10:50 Uoči sjednice odbora izjavu za N1 dao je SDP-ov Domagoj Hajduković koji je rekao da će i dalje tražit ostavku ministra Tolušića. Više o tome čitajte OVDJE.

N1

Uoči sjednice dvaju odbora na svom se Facebook profilu u četvrtak navečer oglasio predsjednik Odbora za poljoprivredu, Mostov Tomislav Panenić.

“KONTROLA VOĆA I POVRĆA – BITI ILI NE BITI

Povodom sutrašnje zajedničke sjednice saborskih odbora za poljoprivredu i gospodarstvo na kojoj će se vrednovati učinci provedbe Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima te razmjera utjecaja protumjera zemalja u okruženju na hrvatsko gospodarstvo i poljoprivredu, novinari su mi postavili ključno pitanje – nije li ta tema završena?

Možda medijski više nije tako interesantna, ali stvarni razlozi izmjene Pravilnika nisu nestali već i dalje muče naše potrošače i poljoprivredne proizvođače.

Predstavnici seljačkih udruga tvrde: “Upravo na temelju zahtjeva proizvođača, ministar je dao izraditi pravilnik čiji je glavni cilj jamčiti potrošačima da su svi proizvodi ponuđeni na tržištu kvalitetni i zdravi, odnosno da zadovoljavaju tržišne standarde propisane EU zakonodavstvom.”

Svi ste s pažnjom pratili događanja oko pritiska susjednih zemalja koji je slomio hrvatskog premijera Andreja Plenkovića te je ministaru naredio da Pravilnik praktično vrati na početne pozicije. Međutim bez obzira što je političkom odlukom “riješen” problem sa susjednim zemljama, ostaje i dalje pitanje kvalitete voća i povrća koje uvozom dolazi našim potrošačima, učinkovitost inspekcija, zaštita domaće proizvodnje i dr.

Kao predsjednik Odbora za poljoprivredu, umjesto očekivanja da ću otkazati sutrašnju sjednicu, tvrdim da je i mjesto i vrijeme da zatražimo odgovore i raspravimo sve probleme vezane za navedenu temu”, napisao je Panenić na svom profilu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.