Što jedemo iz Egipta, BiH, Srbije, Turske i Makedonije…

Vijesti 21. kol 201707:46 > 07:56
Pixabay

Proizvođačima voća i povrća iz trećih zemalja dopušteno je korištenje pesticida zabranjenih u Europskoj uniji.

U 2016 godini u Hrvatsku je s teritorija trećih zemalja ušlo čak 45 tona voća i nešto manje povrća, točnije oko 41 tonu, piše Slobodna Dalmacija.

Na prvom mjestu najviše uvezenog voća nalaze se banane, koje uvozimo iz Ekvadora. Njih smo u 2016. godini uvezli 22.612 tona.

Na drugom mjestu je limun, koji najviše uvozimo iz Turske, i to 1559 tona. Slijede šljive, koje Hrvatska uvozi iz Srbije, a prošle godine smo uvezli 1480 tona šljiva. Na četvrtom mjestu uvoznog voća je grejp kojeg smo uvezli iz Turske i to 1559 tona.

Kad je riječ o najviše uvezenog povrća iz trećih zemalja u 2016. godini, Hrvatska je najviše uvezla mladog krumpira iz Egipta, i to 4456 tone. Osim krumpira, najviše smo uvozili slatku papriku iz Makedonije, 3318 tona. Na trećem mjestu po uvozu povrća iz trećih zemalja je grah. Njega najviše uvozimo iz Kine, a u 2016. godini ta je brojka iznosila 2180 tona. Slijedi ga crveni luk, koji Hrvatska najviše uvozi iz Srbije, a prošle ga je godine Hrvatska iz susjedne države uvezla 1783 tone.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.