Branitelji se vratili u Savsku

Vijesti 29. svi 201513:48 > 18:07
Marko Todorov / CROPIX

Branitelji su stigli u Savsku gdje će čekati ponedjeljak i najavljeni razgovor s premijerom Zoranom Milanovićem. Josip Klemm rekao je da postoji mogućnost da nakon razgovora s premijerom prekid potpuno završi i da se ukloni šator.

Povorka se s Markovog trga spustila na Kamenita vrata gdje su nakratko zastali kako bi se pomolili. Nakon toga zaputili su se u Savsku zbog čega je nakratko zaustavljen promet koji je kasnije normaliziran.

Prijepodnevna zbivanja na i oko Markovog trga pročitajte OVDJE.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite na našem portalu:

19:05 Josip Klemm u razgovoru za Dnevnik N1 je kazao kako je moguće da ovaj prosvjed završi nakon sastanka s premijerom Milanovićem u ponedjeljak.

18:41 Šatoraši se vraćaju u Savsku. Policija zatvorila dio ulice.

17:39 Jedan od vođa prosvjeda Đuro Glogoški objavio je prosvjednici odlaze s Markova trga i vraćaju  se u Savsku 66. Kazao je da u ponedjeljak očekuje sastanak s premijerom te se zahvalio onima koji su im pomogli u posljednja 24 sata.

17:17 Prosvjednici traže da ih se pusti bez kaznenih i prekršajnih prijava pa će napustiti Markov trg.

17:12 Sve više prosvjednika izlazi iz crkve.

17:00Klemm: ”Pustite nas stigli smo do 70 posto dogovora”. Opet je napustio Markov trg. Na kamenitim vratima dočekan ovacijama.

16:44 Karamarko održao konferenciju za novinare. ”Premijer ja danas izrekao monstruozne optužbe”, rekao je Karamarko. Kazao je da samo Milanović može riješiti ovu situaciju te da HDZ nije organizator prosvjeda, ali da podržavaju prosvjednike.

16:31 Prema neslužbenim informacijama prosvjednici dogovorili kompromis. Čekaju se detalji.

16:18 Prema neslužbenim informacijama postoji mogućnost da se branitelji vrate u Savsku.

16:09 Klemm se vratio s pregovora. ”Sve ćete doznati na presici. Nemojte upropastiti nešto dobro”, rekao je po povratku.

15:55Josip Klemm napustio Markov trg da bi s nekim razgovarao, policija spriječila novinare da ga prate.

15:35 Šatoraši najavili novu konfereciju za novinare u 16 sati. Tomislav Karamarko sazvao konferenciju za novinare u 16.30 sati koju ćemo uživo prenositi.

VEZANA VIJEST

14:47 Novi pokušaj proboja kordona na Kamenitim vratima. Policija je ovog puta bila spremna.

14:38Josip Klemm komentirao je Milanovićevo obraćanje javnosti. ”Od premijera nismo čuli ništa nova”, rekao je Klemm i ponovno dodao kako oni samo žele razgovarati te da je njihovo demokratsko pravo tražiti smjenu ministra. Odazvat ćemo se sastanku, kazao je, ‘trebamo maknuti ovu sramotu odavde.

14:02 Zoran Milanović sazvao je konferenciju za novinare: Ja ne mogu utjecati na ono što se jučer dogodilo. Hrvatska policija provodi zakone. Policija je primijenila zakon. Mi smo razgovarali, i tu u Vladi i u Okučanima, no tenzije su nastavljene nakon nekoliko sati.

Suosjećam s braniteljima, ali ne volim manipulaciju, ucjene i prijetnje. Neće proći. Ja ne želim i ne mogu djelovati prema impulsu straha i ucjene. Nitko neće ucjenjivati na ovakav način.

#related-news_0

Spreman sam za dijalog s njima, sljedeći tjedan, već u ponedjeljak.

“To su ljudi koji ne priznaju zakone ove zemlje, koji ih tumače kako im odgovara, a tu je onda i predsjednica Kitarović. Mi vidimo da osoba koja je njen savjetnik za branitelje aktivno sudjeluje u prosvjedima. Kako da to protumačimo? Zaključite sami. To nije dobro. Da li se toga bojimo? Ne. Da li nas to impresionira? Ne. Vidjet ćemo što će ona reći o tome, možda neće ni odgovarati na pitanja”, kaže Milanović.

“Ovo mora prestati. Ovo će prestati kad to kaže predsjednica Kitarović ili kad to kaže Karamarko, oni ovo mogu prekinuti u 5 minuta”, kaže Milanović.

Prijepodnevna zbivanja na i oko Markovog trga pročitajte OVDJE.