Analitičar za N1: Premijer odbija razgovarati s predsjednikom o temama koje su im zajedničke. Time krši Ustav

Svijet 14. lis 202422:30 0 komentara
N1

Bivši veleposlanik u Moskvi i vanjskopolitički analitičar Božo Kovačević u Newsnightu je s našim Igorom Bobićem komentirao političke aktualnosti i vanjskopolitičke teme.

Verbalni rat Vlade i predsjednika

“HDZ sustavno, kao i njihov predsjednički kandidat, predsjednika Milanovića nazivaju kršiteljem Ustava, premda nije provedena procedura koja bi dokazala da je doista kršio Ustav”, kazao je Kovačević, a zatim dodao:

“Iz premijerovih nastupa vidimo da on vanjskom politikom Hrvatske smatra ono što on određuje kao vanjsku politiku, ali ako pogledamo što piše u Ustavu RH, onda vidimo da na prvom mjestu predsjednik i Vlada sukreiraju i zajednički provode vanjsku politiku. Naš premijer odbija razgovarati s predsjednikom o vanjskoj politici i temama koje su im po Ustavu zajedničke. Time premijer krši Ustav.”

“Po mom mišljenju, istupi predsjednika su prilično često posljedica njegove frustracije zbog činjenice da premijer i njegovi ministri odbijaju razgovarati s predsjednikom o onome o čemu ih Ustav obvezuje da razgovaraju”, smatra analitičar.

Stavovi prema Ukrajini

Kovačević tvrdi da, iako je predsjednik više puta davao neprimjerene izjave, ima pravo na svoje stajalište: “Njegovo stajalište se treba sučeliti sa stajalištem Vlade na sastanku koji se sub rosa treba organizirati prije nego iznesu službeno stajalište RH.”

Sve je počelo zbog dolaska Vučića na summit na koji Milanović nije pozvan i njegovih izjava o velikosrpskoj agresiji, odnosno negiranju iste…

“Ideja organizatora skupa, a to su premijer i ukrajinski predsjednik, bila je da dobiju što širu podršku za Ukrajinu u obrani od ruske agresije. Ideja je bila i one zemlje koje se dosad nisu pridružile sankcijama, pridobiti da se pridruže, prvenstveno Tursku i Srbiju”, objasnio je Kovačević.

“Vučić je zloupotrijebio multilateralni skup da pošalje poruke koje su za Hrvatsku neugodne”, dodao je.

Sukob na Bliskom istoku

Kovačević prognozira da nema izgleda za brzo postizanje primirja na Bliskom istoku: “Svjedočimo ostvarivanju planova izraelskog premijera Netanyahua. On ima veliki utjecaj na politiku američke administracije, a Amerika nema nikakav utjecaj na politiku njegovog kabineta. On dobiva neograničenu američku vojnu pomoć i njegov je glavni cilj da se američki vojnici izravno uključe u rat protiv Irana.”

Osvrnuo se i na utjecaj rezultata američkih predsjedničkih izbora na potencijalni ishod sukoba: “Ako pobijedi Kamala Harris, ona će nastojati obuzdati Netanyahua i ostati vjerna deklarativnoj politici zauzimanja za dvije države. Ako pobijedi Donald Trump, on će apsolutno podržati Netanyahua.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!