Bivša ministrica o “Danu D”: Tko predstavlja Hrvatsku na važnoj obljetnici pobjede nad fašizmom?

Svijet 06. lip 202413:32 0 komentara
Francuski premijer Gabriel Attal, kanadski premijer Justin Trudeau i britanski princ William, princ od Walesa prolaze pored kanadskog "Mountieja" u blizini pješčanih dina duž plaže Juno tijekom kanadske komemorativne ceremonije kojom se obilježava 80. godišnjica "Dan D"
Lou Benoist / POOL / AFP

Na memorijalnim događanjima povodom 80. godišnjice iskrcavanja savezničkih trupa u Normandiji tijekom Drugog svjetskog rata, koja se danas održavaju u Francuskoj, stigli su svjetskih čelnici s obje strana Atlantika.

Među čelnicima visokog ranga su američki predsjednik Joe Biden, koji je stigao u Francusku u srijedu. Događaju prisustvuje i francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, kao i britanski kralj Karlo III. i članovi nizozemske kraljevske obitelji.

Primjetna je odsutnost ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji ove godine nije pozvan na komemoraciju budući da se našao u međunarodnoj izolaciji nakon što je naredio invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić na X-u je postavila pitanje hrvatskog predstavnika.

Savezničke trupe iskrcale su se na obalu sjeverne Francuske 6. lipnja 1944., označivši uvod u oslobađanje Francuske i zapadne Europe od nacističke vlasti.

Operacija Neptun, službeni kodni naziv iskrcavanja u Normandiji, označila je prekretnicu u ratu.

Dan D također će se pamtiti po desecima tisuća izgubljenih života kada su se saveznički vojnici pošto su se iskrcali na obalu suočili sa žestokim njemačkim otporom.

Više od 150.000 vojnika otisnulo se na ovaj dan prije 80 godina na sjever Francuske iz Portsmoutha u Velikoj Britaniji. Savezničke snage na Dan D sastojale su se uglavnom od trupa iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Kanade, Poljske i Francuske. Glavna komemoracija održat će se na plaži Saint-Laurent-sur-Mer, poznatoj kao Omaha Beach.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!